Analiza EP-a u košarci: Hrvatska "kroz iglene uši"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupa A (Ljubljana)

Ukrajina – Izrael 74:67 (19:13, 16:13, 18:20, 21:21)

Ukrajina je pobjedom nad Izraelom rezultatom 74:67 priredila novo iznenađenje i zabilježila drugu pobjedu na Europskom prvenstvu.

U izjednačenoj utakmici bolje su se snašli Ukrajinci koji su nakon serije od 11:0 u petoj minuti konstantno održavali prednost, ali su se Izraelci strpljivom igrom polako vraćali u meč i čitavo vrijeme bili na korak od rezultatskog izjednačenja.

Međutim, ostvarenu prednost s početka utakmice košarkaši Ukrajine vješto su čuvali. Sjajnom partijom Kravtsova koji je imao 15 poena i osam skokova Ukrajinci su došli iznenađujuće do svoje druge pobjede na Europskom prvenstvu. 

Izrael je drugim porazom zaredom postao jedno od najneugodnijih iznenađenja ovog prvenstva, jer su izgubili oba meča u kojima su bili favoriti i sada imaju male šanse plasirati se u drugi krug natjecanja.

Najefikasniji u ekipi Ukrajine bio je Sergii Gladyr sa 17 poena, dok je kod Izraela bolji od ostalih bio Nissim ubacivši 12 poena.

Njemačka – Belgija 73:77 (16:14, 10:21, 15:13, 22:15, 10:14)

Košarkaši Njemačke poraženi su od Belgije u drugom kolu grupe A nakon produžetaka sa 77:73, što je ujedno i najveće iznenađenje drugog dana takmičenja.

"Panceri" su ovim porazom poništili iznenađenje i pobjedu nad favoriziranom Francuskom, jer su izgubili protiv jednog od najlakših "papirnatih protivnika", koji je pobijedio iako je izgubio tri četvrtine.

Belgijanci su nakon lošije prve četvrtine odigrali čudesno u drugoj četvrtini kada su serijom od 16:0 za nepunih šest minuta okrenuli utakmicu u svoju korist.

Njemački košarkaši su nakon pauze između dva poluvremena polako topili dvoznamenkastu prednost Belgijanaca, da bi pet minuta prije kraja stigli i do izjednačenja (54:54). Belgijanci trojkom Tabua u posljednjoj minuti bježe na 63:60, da bi Staiger uzvratio na isti način 17 sekundi prije kraja i izborio produžetak.

Dodatnih pet minuta obilježila je ključna trojka Tabua 52 sekunde prije kraja za 73:68, nakon čega je Belgija bila uspješnija u penal završnici.

Najbolji kod pobjednika bili su Massot i Tabu s po 15 poena, dok Njemačkoj nije pomogao ni razigrani Benzing koji je bio najefikasniji pojedinac s 24 poena.

Velika Britanija – Francuska 65:88 (14:26, 23:19, 11:26, 17:17)

Košarkaši Francuske ostvarili su prvu pobjedu na Europskom prvenstvu, nakon što su u drugom kolu grupe A pokazali svoje pravo lice savladavši reprezentaciju Velike Britanije 88:65.

Nakon neočekivanog poraza od Njemačke "trikolori" su odigrali ekshibicijski meč protiv jednog od najvećih outsidera na ovom EuroBasketu.

Francuzi su vrlo dobro otvorili meč i u šestoj minuti poveli 13:3 i održavali prednost, da bi u trećoj četvrtini uslijedila rapsodija Parkera i suigrača, koji su na kraju uvjerljivo slavili.

Najefikasniji kod pobjednika bili su Batum sa 17 i Parker sa 16 koševa, dok se kod poražene ekipe istaknuo Clark sa 16 poena.

Grupa B (Jesenice)

Crna Gora – Latvija 72:73 (17:17, 20:20, 15:17, 20:19)

Košarkaška reprezentacija Latvije pobrinula se za još jedno iznenađenje, nakon pobjede nad Bosnom i Hercegovinom na startu takmičenja, savladavši Crnu Goru rezultatom 73:72.

Latvija je ovom pobjedom potvrdila da pobjeda u prvom kolu nije bila slučajna, već potpuno zaslužena. To su dokazali već i od samog početka utakmice s Crnom Gorom gdje su kontrolirali reket i pokušavali odgonetnuti jedinu enigmu za njih u ovoj utakmici, Tyresea Ricea.

Izabranici Luke Pavičevića nisu imali rješenje za odlične Latvijce koji su zatrpavali koš Crnogoraca s distance i stvarali rezultatsku i psihološku prednost.

Ipak Crna Gora preko Ricea i Sekulića uspijeva napraviti preokret serijom 13:0 i povesti pet minuta prije kraja rezultatom 67:59. Međutim, sve što su gradili igrači iz Crne Gore uspjeli su srušiti. Seriju Latvije od 9:0 pokrenuo je Kuksiks i odveo meč u dramatičnu završnicu.

Ponovo je Rice, kao i u prošloj utakmici, donio prednost svojoj ekipi od 72:71 samo 11 sekundi prije kraja, ali je odgovor vrlo brzo stigao preko Janicenoksa koji je iz desnog kuta svojom novom trojkom najavio slavlje Latvijaca. Ona je osigurana poslije Riceovog neuspješnog prodora u zadnjim sekundama, pa je tako Latvija stigla do učinka od 2-0, a Crna Gora do 1-1 u jednoj od najneizvjesnijih skupina.

Junak pobjede Janicenoks je bio najefikasniji u pobjedničkoj ekipi s 15 poena, dok je u reprezentaciji Crne Gore Rice bio uvjerljivo najbolji pojedinac s 24 poena.

Bosna i Hercegovina – Srbija 67:77 (16:28, 15:18, 19:18, 18:13)

Košarkaška reprezentacija Srbije ostvarila je i drugu pobjedu na Prvenstvu Europe savladavši izabranike Ace Petrovića sa 77:67.

Razigrani "dječji vrtić" iz Srbije vrlo brzo je stavio do znanja rivalu da će ovo biti još jedna igra mačke i miša na ovom EuroBasketu. Već u prvom poluvremenu Srbija je stekla dvoznamenkastu prednost koja je u drugom poluvremenu iznosila maksimalnih 25 poena razlike.

Poslije 11 primljenih poena u nizu BiH je odgovorila preko Mirze Teletovića i za razliku od naše reprezentacije prethodnog dana izborila častan poraz i pokušavala se do posljednje minute vratiti u utakmicu.

Kod pobjedničke ekipe najbolji je bio Stefan Marković s 15 poena, sedam skokova i tri asistencije, dok je u poraženoj ekipi bolji od ostalih bio Đedović sa 17 poena.

Litva – Makedonija 75:67 (20:15, 19:18, 18:17, 18:17)

Nakon poraza na startu EuroBasketa selekcija Litve je opravdala ulogu favorita u 2. kolu grupe B i pobijedila Makedoniju 75:67.

Utakmicu od velike važnosti u Jesenicama obilježile su nove sporne sučeve odluke, koje su na kraju razbjesnile Makedonce.

Iako su Litvanci dobili sve četvrtine i poveli u zadnjoj s plus 13, na kraju je viđena uzbudljiva završnica. Nakon što je Pero Antić pogodio trojku i smanjio zaostatak na 65:69, dobio je tehničku grešku zbog protesta, ali i ostao na parketu iako mu je to bila peta osobna greška. Na kraju poslije sumnjivog faula Gečevskog, Litvanci dobivaju slobodna bacanja, iako Makedonci nisu bili u bonusu, a Kalnietis je bio neumoljiv s linije za slobodna bacanja i na taj način prelomio derbi grupe B.

Upravo je on bio najefikasniji igrač kod pobjednika sa 17 poena, dok se kod Makedonaca istaknuo Ilijevski s 13 poena.

Grupa C (Celje)

Hrvatska – Gruzija 77:76 (17:15, 18:19, 15:18, 27:24)

Košarkaška reprezentacija Hrvatske uspjela se spasiti nove sramote na EuroBasketu pobijedivši ekipu Gruzije rezultatom 77:76. Pobjedu našem timu donio je Ante Tomić devet sekundi prije kraja meča.

Bolno predavanje Španjolaca ostavilo je itekako traga na izabranicima Jasmina Repeše, ali su na kraju ipak smogli snage da opravdaju ulogu favorita u ovoj utakmici.

Nije bilo lako našim momcima jer su se opušteni Gruzijci preko Tsintsadzea pobrinuli da nam do kraja meča zagorčavaju život. Upravo je Tsintsadze 58 sekundi prije kraja izjednačio rezultat na 73:73 laganim polaganjem, a onda je Hrvatska prvi put pokazala vjeru u vlastite sposobnosti.

Iako su Gruzijci poveli trojkom za vodstvo 76:75 samo 21 sekundu prije kraja, Tomić je uspio u dramatičnoj završnici sretno pogoditi za prvu pobjedu Hrvatske na ovom Europskom prvenstvu.

U zadnjoj sekundi Tsintsadze je pokušao donijeti trijumf Gruziji, ali budući da nije uspio, oba tima nastavljaju natjecanje sa skorom 1-1.

Draper je predvodio ekipu pobjednika sa 16 poena, Bogdanović je ubacio 15, dok je Šarić postigao 12 uz šut iz igre 6/6. U gruzijskoj reprezentaciji najbolji je bio Tsintsadze s 25 poena, pet asistencija i pet ukradenih lopti.

Ovom pobjedom naša reprezentacija je ostala u igri za prolazak u drugi krug, mada igra i dalje ne obećava i u nastavku možemo očekivati veliku borbu za prolazak dalje.

Poljska – Češka 68:69 (12:25, 22:13, 16:11, 19:19)

Zahvaljujući trojkama Lubosa Bartona u posljednjoj minuti utakmice, košarkaška reprezentacija Češke zabilježila je svoj prvi trijumf na Europskom prvenstvu u Sloveniji, jer je savladala Poljsku 69:68.

Utakmicu punu preokreta odigrali su Poljaci i Česi, obje ekipe igrale su u naletima, a na kraju su sretnije bile "knedličke".

Imali su Poljaci praktički sve u svojim rukama kada su početkom druge četvrtine ostvarili 14 poena prednosti, ali su se uporni češki košarkaši uspjeli vratiti preko Jana Veslog koji je već na poluvremenu postigao 14 poena i imao pet skokova.

Drugo poluvrijeme je bilo vrlo izjednačeno i jedinu osjetniju prednost od pet poena imala je Poljska samo minutu prije kraja. Tada na scenu stupa Barton koji pogađa prvu trojku za Čehe na čitavoj utakmici. Isti igrač je novom trojkom donio svom timu pobjedu četiri sekunde prije kraja.

Najbolji u pobjedničkoj ekipi Pavela Budinskog bio je NBA igrač Jan Veseli koji je meč završio s double-double učinkom od 23 poena i 14 skokova. Kod poraženih najistaknutiji bio je Ignerski sa 17 poena.

Slovenija – Španjolska 78:69 (9:14, 16:19, 27:18, 26:18)

Derbi drugog kola EuroBasketa pripao je neočekivano Sloveniji, koja je nakon loše utakmice protiv Češke nošena fantastičnom podrškom s tribina srušila prvaka Španjolsku 78:69.

Iako su izabranici Božidara Maljkovića odigrali loše prvo poluvrijeme, jednostavno nisu mogli izgubiti u vatrenoj atmosferi u dvorani u Celju.

Čitavu treću četvrtinu Slovenci u topili prednost Španjolaca, da bi posljednju dionicu obilježila rezultatska klackalica. Slovenci su prelomili utakmicu u posljednje tri minute kada su sveli "crvenu furiju" na samo jedan poen, a ubacili za to vrijeme 11 i ostvarili konačnu pobjedu od 78:69.

Najbolji kod "zmajčeka" bio je Goran Dragić sa 18 poena, dok Španjolcima nije pomogla ni izvrsna igra Marka Gasola koji je postigao 17 poena.

Grupa D (Ljubljana)

Finska – Švedska 81:60 (27:27, 21:4, 19:15, 14:14)

Nakon iznenađenja u prvom kolu i pobjede nad Turskom, košarkaška reprezentacija Finske je pokazala da se ne šali uvjerljivo savladavši Švedsku rezultatom 81:60.

Finska se poslije izjednačene prve četvrtine uozbiljila, dodala gas u drugoj i dozvolila Švedskoj za punih deset minuta da ubaci samo četiri poena, dok su oni za to vrijeme ubacili 21.

Sjajan postotak šuta iz igre, naročito za dva poena i mnogo veći broj skokova donijeli su prednost Fincima koji su rutinski do kraja održavali prednost koja je u jednom trenutku iznosila plus 25.

U pobjedničkom timu najviše se istaknuo Gerald Lee s 14 poena, dok je kod Šveđana Taylor postigao 19 poena.

Italija – Turska 90:75 (22:19, 22:15, 30:23, 16:18)

Košarkaška reprezentacija Turske doživjela je i drugi poraz u grupi D, nakon što je uvjerljivo izgubila od Italije 90:75.

Izabranici Bogdana Tanjevića nisu se uspjeli iskupiti za iznenađujući poraz od Finske, dok su Talijani potvrdili dobru formu nakon pobjede nad Rusijom. Talijani su odlično pucali za tri poena, pa su tako ubacili 11 trojki iz 18 pokušaja, dok su za dva poena pogodili 25 od 47 pokušaja. Italija sada u odličnom raspoloženju čeka duel s Finskom, dok Turska s Grčkom u 3. kolu igra utakmicu za ostanak u igri, odnosno prolazak u sljedeću rundu natjecanja.

"Azzure" je do pobjede vodio Pietro Aradori s 23 poena uz odličnu podršku svojih suigrača dok su se kod poražene ekipe istaknuli Türkoglu i Asik s po 12 poena.

Grčka – Rusija 80:71 (16:21,25:13, 21:13, 18:24)

Reprezentacija Grčke upisala je drugu pobjedu na svoj konto nakon pobjede u Kopru nad Rusijom rezultatom 80:71.

U derbiju ove grupe "zbornaja" se držala u igri do tri minute prije odlaska na odmor, kada je bilo 34:34, da bi se zatim Grci odlijepili serijom od 12:0, koja je u drugom poluvremenu produžena na nedostižnih 24:5.

Kada je Grčka povela 58:39 više nije bilo prilike za preokret.

Vassilis Spanoulis i Kostas Kaimakoglou predvodili su Grčku do pobjede s po 11 poena, dok je kod Rusa jedini raspoloženi igrač bio Shved koji je postigao 17 poena.

Nakon uzbudljiva prva dva kola, slijedi nam treće kolo u kojem ćemo se oprostiti od nekih reprezentacija na ovom Europskom prvenstvu. Hoće li se u tom krugu naći netko od favorita, ostaje nam da vidimo. (D. FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter