Analiza EP-a: Hrvatska odlična 4., Francuzi prvaci!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Finale: Francuska - Litva 80:66 (19:22, 31:12, 18:16, 12:16)

Francuska je po prvi put u povijesti, nakon 78 godina i 36 sudjelovanja na prvenstvima Europe, osvojila europsku krunu u košarci, pobijedivši u Sloveniji u finalu reprezentaciju Litve s 80:66.

Do sada su Francuzi igrali najviše puta na prvenstvima Europe, osvajali sedam medalja, ali nikada onu najsjajniju. Sve do Eurobasketa u Sloveniji, kada su došli na vrh, i to potpuno zasluženo. U finalu su u potpunosti nadigrali Litvance i napravili povijesni uspjeh.

U finale je bolje krenula reprezentacija Litve, koja je preko Kleize stvarala probleme francuskoj obrani i prvu četvrtinu dobila s 22:19.

I onda je u drugoj četvrtini uslijedila rapsodija francuskih košarkaša koji su preko sjajnog Batuma došli do vodstva od 16 poena prednosti. Batum je do kraja prvog poluvremena ubacio 17 poena, ali imao je i odličnu podršku od svojih suigrača, od kojih su se čak njih devetorica upisali u listu strijelaca do velikog odmora. Francuzi su riješili drugu dionicu s 19 koševa prednosti zahvaljujući odličnoj obrani koja je ostavila Kleizu i društvo na samo 12 ubačenih poena, dok su na drugoj strani "trikolori" ubacili 31. Posebno je bio fascinantan koš Diawa, i to za samo devet stotinki, nakon kojeg se otišlo na odmor.

Litvancima ni odmor između dva poluvremena nije pomogao da zaustave u ovoj utakmici fenomenalne Francuze, koji su u potpunosti kontrolirali dvoboj. Potpuno izgubljeno su u pojedinim trenucima izgledali košarkaši Litve, dok su Francuzi igrali kao u transu i koristili sve svoje prednosti. Pokazali su ogromnu fizičku nadmoć, iskazujući je najviše u skokovima, pa je u tom segmentu igre na kraju bilo 42:25 u korist Francuske. U takvoj igri, nakon ozljede šake Kleize, "trikolori" u trećoj četvrtini dolaze do 22 poena prednosti, ne dozvolivši suparniku ni pomisao da se može vratiti u utakmicu.

Do kraja nadmetanja gledali smo jednostavne akcije Francuza, koji su koristili igru jedan na jedan i lagano privodili utakmicu kraju do konačne pobjede. Na kraju, nedjelja 22. rujna 2013. godine ostat će zapisana zlatnim slovima u povijesti francuskog košarkaškog saveza. Potpuno zasluženo, bez i najmanje mrlje Francuska je postala prvak Europe!

Najbolji igrač finala bio je Batum sa 17 poena i šest skokova, Diaw je postigao 15 uz šest skokova i četiri asistencije, dok MVP prvenstva Tony Parker nije imao svoju večer postigavši "samo" 12 koševa uz šut iz igre 6/17. Kod poraženih najbolji su bili Kleiza s 20 i standardno dobri Kalnietis s 19 poena.

Utakmica za 3. mjesto: Španjolska - Hrvatska 92:66 (23:18, 24:18, 16:12, 29:18)

Košarkaši Hrvatske nisu ni poslije 18 godina u nizu osvojiti medalju na velikim natjecanjima - u utakmici za treće mjesto porazila ih je Španjolska, rezultatom 92:66. Bez obzira na ovaj poraz od reprezentacije koja kvalitetom zaslužuje finale Eurobasketa, Hrvatska je napravila ogroman uspjeh i iskorak u reprezentativnoj košarci.

Protiv odlične Španjolske jednostavno nije bio dovoljan samo Bojan Bogdanović, koji je bez konkurencije bio naš najbolji igrač na ovom prvenstvu. "Furija" se mnogo brže oporavila od polufinalnog poraza i dokazala da trenutno ima kvalitetu više u odnosu na našu reprezentaciju.

Prva četvrtina nagovijestila nam je da će igra naše reprezentacije ovisiti samo o tome kako će ostatak momčadi ispratiti Bojana Bogdanovića. Kada se ostali igrači nisu priključili, bilo je samo pitanje vremena kada će Španjolska ostvariti nedostižnu prednost. Llull i Calderón su s četiri trice pogurali u prvoj dionici Španjolce do prednosti od pet koševa.

Drugu dionicu Hrvatska otvara serijom 8:0 i preuzima vodstvo (28:27), ali na žalost nakratko. Španjolska do kraja druge četvrtine ostvaruje seriju 19:8 i odlazi na odmor s 11 poena prednosti.

U nastavku utakmice ništa se nije promijenilo osim što su Španjolci odigrali puno bolju obranu na Bogdanoviću, koji u trećoj dionici nije uspio ubaciti niti jedan poen. U ovoj je četvrtini briljirao Marc Gasol i ugasio posljednju nadu našim košarkašima da se mogu vratiti u utakmicu.

U zadnjoj četvrtini naši su se reprezentativci prerano predali i dozvolili razigranim Španjolcima da odigraju do kraja vrlo atraktivno i efikasno, tako da je razlika pred kraj utakmice iznosila čak 26 koševa. Na kraju za oproštaj naše reprezentacije od Eurobasketa u Sloveniji, Španjolska-Hrvatska 92:66.

Najučinkovitiji igrač kod Španjolske reprezentacije bio je Sergio Llull s 21 poenom, Gasol je postigao 17 uz osam skokova, dok je kod Hrvatske najbolji igrač bio Bojan Bogdanović s 22 poena.

Hrvatska reprezentacija, kao i čitava nacija, treba biti ponosna na ovaj veliki uspjeh našeg tima, koji očekuju već sljedeće godine novi izazovi na Mundobasketu u Španjolskoj. Ovaj tim i ovi igrači, uz pojačanja poput Marka Tomasa, imaju puno prostora da nadograde svoju igru i uz iskustvo prikupljeno na ovom natjecanju naprave korak više. (D. FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter