Analgetici opasni za srcane bolesnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uzimanje analgetika nakon srcanog udara može biti izuzetno opasno, upozoravaju danski strucnjaci. Naime, osobe koje ih uzmu izlažu se povišenom riziku od novog udara.

Do ovog su zakljucka stigli nakon što su analizirali rizike korištenja nesteroidnih protuupalnih lijekova kod gotovo 83.700 Danaca koji su prvi srcani udar doživjeli izmedu 1997. i 2006. godine.

Oko 42 posto ispitanika je uzimalo najmanje jedan takav lijek, a najcešce je u pitanju bio ibuprofen (23 posto). Istraživaci Sveucilišta u Kopenhagenu su ustanovili kako je korištenje NSAID-a povezano s 45 posto povišenim rizikom od novog srcanog udara ili smrti unutar tjedan dana od lijecenja. Rizik se cak popeo na 55 posto unutar tri mjeseca od lijecenja.

Nesteroidni protuupalni lijekovi povezani su s povecanim rizikom od srcanih problema kod srcanih pacijenata, a neke su studije ustanovile veci rizik kada su u pitanju potpuno zdrave osobe. Medunarodne smjernice strucnjaka savjetuju izbjegavanje korištenja analgetika u osoba za koje se zna kako boluju od bolesti srca. No, ako je lijecenje NSAID-ima neizbježno, tada se preporucuje najkraca terapija.

"Naši rezultati pokazuju kako nema ocigledno sigurnog terapeutskog prozora za nesteroidne protuupalne lijekove kada su u pitanju pacijenti koji su prije doživjeli srcani udar", zakljucila je dr. Anne-Marie Schjerning Olsen, voditeljica istraživanja danskog sveucilišta objavljenog u casopisu Circulation: Journal of the American Heart Association.


Podijeli: Facebook Twiter