Ana Zaninović prvakinja Europe!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ana Zaninović nova je europska prvakinja u taekwondou u kategoriji do 53 kilograma, U finalnom dvoboju je u neizvjesnom i otvorenom meču pobijedila Ruskinju Kim Ekaterimu rezultatom 10-8.

Ana je tako posljednjeg dana prvenstva donijela Hrvatskoj i šesto odličje koje je s obzirom na sjaj ujedno i rekord za hrvatski taekwondo. Ana Zaninović je osvojila treće zlato za Hrvatsku u Bakuu pridruživši se sestri blizanki Luciji i Ivi radoš.

Do sada je Hrvatska dva puta osvajala šest odličja, u Zagrebu 1994 i u Manchesteru 2012., ali u oba je slučaja to bilo jedno zlato, tri srebra i dvije bronce. Ovo je ujedno i deseto odličje za blizanke Zaninović, članice splitskog Marjana koje se polako brojem odličja približavaju najboljima u povijesti ovog sporta. Prvi je to put i da su se sestre Zaninović zajedno okitile zlatnim medaljama, a ovim odličjem Hrvatska je vrlo vjerojatno i prva u ekipnom poretku.

Nevjerojatno je što se sve događalo Ani Zaninović iz splitskog Marjana. U prvom kolu je bila slobodna, u drugom deklasirala Njemicu Roxanu Nothaft prekidom 19-3, a u trećem kolu je čekala Srpkinja Dragana Gladović u borbi za medalju.

Ana je dominirala i uvjerljivo kontrolirala borbu sa desetak bodova razlike no još jednom se protiv Ane uplao sudac sa više nego čudnim kriterijem. Dosudio je naime Ani čak devet opomena, a na semaforu je bilo još ogromnih minutu i četrdeset sekundi do kraja borbe u kojima Ana nije smjela dobiti desetu diskvalificirajuću opomenu.

Sigurno je pet od devet opomena stiglo zbog fantomskog, samo sucu vidljivog držanja za oklop. Ana nije smjela pasti, nije smjela izaći izvan borilišta, nije smjela biti neaktivna niti držati protivnicu. U tako teškoj situaciji Splićanka je pogodila Draganu u glavu i još jednom u oklop za 19-7 i prekid. Polufinalnu borbu Ana je dobila bez stresa i kidanja živaca navijačima na tribinama, prekidom protiv Finkinje Suvi Mikkonen 14-2. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter