Ana Kolić Marković: Multikulturalnost radi budućnosti

Zlatko Jurcola, Ana Kolić Marković, Ružica Grabovac i Dario Balde (A. POKRAJAC)
Zlatko Jurcola, Ana Kolić Marković, Ružica Grabovac i Dario Balde (A. POKRAJAC)

Ana Kolić Marković, kandidatkinja za županicu HSP-a dr. Ante Starčević, predstavila se na tribini u sjedištu rovinjske Zajednice Talijana. Na talijanskom jeziku govorila je o multikulturalnosti kao zalogu za budućnost. Naglasila je da je odgojena u Rovinju, da je učila talijanski igrajući se s djecom na ulici, pa je ovaj susret organizirala da pokaže snažne namjere i zainteresiranost za povezivanje i međusobno nadopunjavanje hrvatske i talijanske kulture i običaja.

- Naša je stranka u posljednje vrijeme, nakon netočnih citiranja u određenim medijima, prozivana da ne vodi brigu o multikulturalnosti. Naprotiv, upravo se pravaška stranka u 19. stoljeću u Istri jedina borila za manjinska prava, pa ima najdužu povijest borbe za osnovna prava čovjeka, bilo da je pripadnik većinskog ili manjinskog stanovništva, naglasila je Ana Kolić Marković.

Podsjetila je da je rođena u Makedoniji, odgajana u obitelji s dvije narodnosti, vjere, kulture i pisma, u Rovinju oplemenjena i talijanskom kulturom, pa je i sama primjer multikulturalnosti i suživota.

- Multikulturalnost je za mene tolerancija. Tako su me odgojili i takva stajališta zastupam. Za napredak nam ne trebaju velike riječi, već samo kontakti utemeljeni na međusobnom poštivanju i prihvaćanju. Iskustva u multietničkim, multikulturalnim i multiregionalnim odnosima obogaćuju našeg živote. Ovom se prigodom obraćam pripadnicima talijanske zajednice u Istri i pozivam sve vaše koji su otišli da se vrate na svoja ognjišta, kako bismo zajednički pridonijeli razvitku Istre i Hrvatske. Mnogi su Talijani napustili Istru, ali Istru nije nikad napustila njih, zaključila je Ana Kolić Marković. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter