Ana Kneževic osudena na 8 mjeseci zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepravomocnom presudom od osam mjeseci zatvora na Županijskome sudu u Splitu kažnjena je zbog zloporabe položaja i ovlasti bivša predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Kneževic. Rijec je o prodaji zajednicke sindikalne imovine - lokala u bedemu Priuli, koji je krajem 2006. Kneževic nezakonito prodala Skladgradnji Slavena Žužula za 4,5 milijuna kuna.

Vlasnik Skladgradnje Slaven Žužul osumnjicen je u tri afere u kojima je njegova tvrtka navodno stekla milijunsku nepripadajucu dobit na štetu državnih tvrtki (bojenja tunela Mala Kapela i Sveti Rok, sumnji da je sudjelovao u izvlacenju novca iz Brodosplita te sumnji u nezakonitosti prilikom gradnje nekoliko dionica i objekata na autocesti Rijeka-Zagreb).

Splitski sudac Vladimir Živaljic naveo je u obrazloženju presude Kneževic da u roku od dva tjedna od pravomocnosti presude sindikat Skladgradnji treba vratiti 4,5 milijuna kuna. Obrazlažuci presudu, predsjednik sudskog vijeca je rekao da je Kneževic znatno ispod realne cijene prodala sindikalno vlasništvo iako je znala da postoji zabilježba zabrane raspolaganja zbog postupka denacionalizacije.

"Da se Priuli ne može prodati, potvrdila je i pravnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, o cemu je i sama govorila ovdje u sudnici", rekao je sudac Živaljic i napomenuo da je za to kazneno djelo predviden zatvor od godine do deset godina. "Novac niste stavili u svoj džep, a iznos se može vratiti. Kad se sve uzme u obzir, ovo je sudsko vijece odlucilo ublažiti kaznu na osam mjeseci", zakljucio je sudac Živaljic.


Podijeli: Facebook Twiter