Ana Karić: S kamerom imam ljubavnički odnos

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odjevena u bijelu avangardnu haljinu Marina Designa, skrivena iza crnih velikih naočala u stilu Jackie O., Ana Karić kročila je u Circolo. I, naravno, gdje je diva, tu je i gužva.

Čitava svita novinara sjatila se oko te možda i posljednje velike prave glumačke dive koja je nakon 50 godina karijere, tijekom kojih je igrala u više od petnaest filmova i šezdesetak TV drama, bila uvjerena da je vrijeme glavnih filmskih uloga za nju prošlo, a onda joj se u "Noćnim brodovima" dogodila - uloga života.

Ipak, ta možda posljednja prava istinska glamurozna diva i jedna od najbolje odjevenih žena u Hrvatskoj, na neko se vrijeme odrekla svih blagodati suvremene kozmetičke industrije. Sve zbog dobre uloge, kaže glumica, koja u filmu Igora Mirkovića "Noćni brodovi" glumi ženu svojih godina koja se bezglavo zaljubi u vršnjaka, ponovno počne voditi računa o izgledu te s odabranikom svog srca pobjegne u nepoznato.

- To je prekrasan scenarij i prekrasna uloga, a to mi je najbitnije. Moram priznati da sam bila šokirana kada sam vidjela što na početku filma rade od mene. Snimali smo u seoskom staračkom domu gdje je puno žena statiralo i sve su bile barem malo dotjerane. Pitala sam Igora (Mirković redatelj, op. a.) moram li biti najneuglednija od 200 žena. Rekao je: "Moraš. Ako tebi damo malo štiha, metnemo malo kose, šminke, postat ćeš najedanput glamurozna." Moram vam reći da sam imala i neugodnih situacija. Tako su mi neke žene iz doma dolazile i govorile - "Isuse kako ste vi ružni". I tijekom cijelog snimanja nijedanput se nisam pogledala u ogledalo, dogovorila sam se sama sa sobom i izdržala do kraja.

- Bio je to višestruki izazov?

- Naravno. Puno smo probavali kod mene u stanu. Jako volim kameru i počela sam snimati s 19 godina. Kad se kamera upali, imam s njom gotovo kao neki ljubavnički odnos.

- Cijelo se vrijeme govori da za glumice nakon 50. nema uloga.

- A ja sam tek nakon 50. počela ono pravo. Imala sam sreću da su se pojavili mladi redatelji poput Ivice Buljana, Bobe Jelčića, Nataše Rajković i Olivera Frljića. Divno je raditi s tim redateljima jer oni točno znaju što hoće. S mladim ljudima radim fantastične projekte.

- I dalje ste u naponu snage, aktivni na mnogim poljima. Gdje crpite energiju i inspiraciju?

- Prvo u radu. Jednako sam zaljubljena u svoj posao kao i kada sam bila mlada, možda i više. Imam tu neku radoznalost i nisam ambiciozna u smislu što bih ja htjela. Ali kada dobijem projekt, onda postajem beskrajno ambiciozna. Ja sam stalno s mladima i to pršti od energije.

- Često Vas nazivaju modnom ikonom. Što stoga kažete na silne tjedne mode i Cro-A-Portere?

- Ja ne idem na te događaje. Dobila sam nagradu Cro-A-Portera, ali ja na to ne idem, ne zanima me tko što nosi i tko sjedi u prvom redu. Tko me želi vidjeti, neka dođe u teatar. (Razgovarala Lara BAGAR/Snimio Manuel ANGELINI)

Po Picassu imam 50 godina

- Koliko ste u kazalištu?

- Ako sam s 19 godina prvi put zaigrala na filmu, a sada imam 71., dakle 52 godine sam na sceni. Ima jedna divna Picassova rečenica: "Imam onoliko godina koliko ja odlučim da imam. Sada imam 40."

- Ako ćemo po Picassu, koliko imate godina?

- Složila bih se s Picassom da imam 50.

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE 29. SRPNJA


Podijeli: Facebook Twiter