Ana Jelušic preskace iducu sezonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ana Jelušic ove je srijede vrlo emotivno proživjela službenu press konferenciju Hrvatskog skijaškog saveza, na kojoj je, uz podršku trenera ženske reprezentacije Zorana Sobola i direktora alpskih reprezentacija Vedrana Pavleka , službeno objavila da ce zbog zdravstvenih tegoba propustiti iducu sezonu. Tijekom prvih 15 minuta zajednickog izlaganja o problemima s astmom sve je bilo u redu, a onda ju je netko pitao hoce li joj nedostajati skijanje.

– Apsolutno. Za mene..., procijedila je Ana prije nego što joj je glas zadrhtao. Istog trena niz lice su pocele teci suze.

– Donijela sam najtežu odluku u svojoj profesionalnoj karijeri. Skijam od druge godine života, sa šest sam se vec natjecala, a s 15 sam ušla u Svjetski kup. Teško cu naci nešto što ce me okupirati za vrijeme pauze, jer skijanje je moj život. Medutim, imam 25 godina i sada mi je zdravlje na prvom mjestu. Osim toga, ne bi bilo ni fer, ni korektno da udem u sezonu, a znam da zbog astme ne mogu pružiti sto posto, dodala je Ana kada je uspjela obuzdati emocije.
Prema njenim rijecima, prošlosezonski slalom u Couchevelu bio je presudan za donošenje odluke.

– Imala sam jak napadaj astme i osjecala sam se jako loše, a vec sam prakticki bila u startnoj kucici. Bilo je grozno, uopce nismo znali hocu li uspjeti stici u startni interval. Odluka o propuštanju sezone najteža je u mojoj karijeri. Prošle sezone nisam mogla davati sto posto. Svaki put sam se šparala jer sam znala da ce mi inace za oporavak trebati tri-cetiri dana.

Astma je psihosomatska bolest, a kod mene je prošle sezone došlo do nakupljanja stresa i adrenalina. Zakljucila sam da je bolje uzeti pauzu i pokušati staviti astmu pod kontrolu. Procijenila sam da propuštanje iduce sezone nece napraviti drasticnu štetu, jer nema Olimpijskih igara, ni Svjetskog prvenstva – objasnila je Ana, kojoj je astma dijagnosticirana prije deset godina.

Baš zbog toga je svjesna da situacija nije baš tako jednostavna. Naime, nitko ne može sa stopostotnom sigurnošcu reci koliko ce sve trajati. Prema Pavlekovim rijecima, sezona pauze je tek nacelni dogovor.

– Ana je, baš kao i Janica, na utrkama uvijek pružala više nego na treninzima. Medutim, prošle sezone situacija je bila obratna, i to nam je bio znak da nešto moramo poduzeti. Možda se Anino zdravstveno stanje popravi za šest ili devet mjeseci. No, moguce je da ce to trajati i nešto duže. Tek trebamo vidjeti kako ce se sve razvijati. U svakom slucaju, Savez ce Ani pružiti maksimalnu podršku. Znamo da je astmu jako teško u potpunosti izlijeciti, ali postoje metode da se bolest stavi pod kontrolu. kontaktirat cemo medicinske strucnjake na tom polju i potražiti primjere drugih vrhunskih sportaša koji su imali problema s astmom, istaknuo je Pavlek.

Osim toga, HSS ce kod FIS-a pokušati izboriti "zašticeni ranking" za Anu.

– To je uobicajena praksa kod težih ozljeda koje iziskuju dugotrajnu pauzu. Ako uspijemo, Anini Fis bodovi bit ce "zaledeni", što znaci da ce nakon povratka imati isti status kao sada. Trenutno prikupljamo medicinsku dokumentaciju koju cemo dostaviti FIS-u skupa s našim zahtjevom o "zašticenom rankingu". Medutim, teško je reci hoce li nam izaci u susret, rastumacio je direktor alpskih reprezentacija.

Dok ce se ostali skijaši boriti sa stotinkama i skupljati bodove u novoj sezoni Svjetskog kupa, Ana ce tražiti rješenje za svoj kronicni zdravstveni problem. Sezona bez skija oznacit ce i duži rastanak sa Sobolom koji ju trenira skoro cijeli život.

– Ne bih previše pricao o tome. Ana najbolje zna kako se do sada nosila sa problemima koje je izazvala bolest. Nadam se da ce uspješno sanirati astmu i vratiti se na pozicije koje je držala prije dvije-tri sezone, zakljucio je Sobol.


Podijeli: Facebook Twiter