Amsterdamska koalicija savez je protiv konzervativne revolucije


Proživjeli smo politički turbulentu godinu, ocjenjuje Boris Miletić, prvi čovjek IDS-a 2017. koja broji svoje posljednje dane. Miletić je zadovoljan radom IDS-a, kao i položajem Istre kao najuspješnije hrvatske regije. U predviđanjima političkih zbivanja u 2018. ipak je oprezan - uz naglasak da treba osnažiti blok liberalnih političkih stranaka, te da IDS ne odustaje od suradnje sa SDP-om.

- Kako ocjenjujete proteklu godinu u hrvatskoj političkoj areni? Imali smo pad Agrokora, rekonstrukciju Vlade, slaganje nove saborske većine - je li Hrvatska otišla korak dalje u dobrom ili u lošem smjeru?

- Hrvatska je proživjela jednu od politički najturbulentnijih godina u svojoj povijesti. Iako je na razini države napravljeno vrlo malo pozitivnih iskoraka, Istra ovu godinu završava sa sjajnim rezultatima. Tu prije svega mislim na rekordnu turističku sezonu u kojoj je Istra ponovno ponijela titulu apsolutnog šampiona. Treću smo godinu zaredom proglašeni za najbolju maslinarsku regiju svijeta, što je zbilja ogroman uspjeh. Tu je zatim i cijeli niz infrastrukturnih projekata koji su započeti ili završeni, poput nastavka izgradnje Opće bolnice u Puli, projekta dogradnje i rekonstrukcije domova za starije, velikih investicija u gospodarstvu i turizmu, ulaganja u školsku infrastrukturu, vodoopskrbu i cestogradnju.

- Koji je, po Vašem mišljenju, najznačajniji politički događaj 2017. godine?

- Godina je u političkom smislu bila vrlo intenzivna, od lokalnih izbora, rekonstrukcije Vlade, do presuda oko arbitraže sa Slovenijom, slučaj INA-MOL, Agrokora te naposljetku presuda za ratne zločine u BiH. Najznačajniji gospodarski i politički događaj je sigurno pad Agrokora. Osim toga, ovu je godinu, na žalost, obilježio progresivan pad demokratskih i civilizacijskih standarda. Hrvatsko društvo je postalo netolerantnije, zatvorenije i nepristojnije.

- Problemi se, naravno, prenose u novu 2018. Kako procjenjujete rasplet krize u vezi arbitražnog spora sa Slovenijom, te hoće li on stvoriti neugodnosti ljudima koji žive uz granicu?

- Dijalog je jedino moguće rješenje, a za dogovor je potrebna spremnost obje strane. Nadam da će uskoro doći do dogovora, prije svega zbog ljudi koji žive na pograničnom području i naših ribara koje ova situacija izravno pogađa na egzistencijalnoj razini!

- Vladajuća većina odbila je IDS-ov prijedlog zakona o kažnjavanju zatvorom isticanja nacističkih i ustaških simbola. Znači li to da HDZ i druge stranke desnog centra i desnice nisu razjasnile vlastiti odnos prema antifašističkom nasljeđu?

- Vlada je odbijanjem našeg prijedloga poslala opasnu poruku. Za njih paradiranje u ustaškoj uniformi i veličanje simbola države koja je masovno ubijala ljude nije tako strašno da bi se trebalo oštro sankcionirati. Teško je razumjeti da netko može tako razmišljati. Ustaštvo je već rutinski prisutno u našem javnom prostoru, a Vlada je odbijanjem našeg prijedloga i formalno otvorila vrata afirmaciji nasilja i šovinizma. Rekao bih da je Vlada tom odlukom vrlo jasno definirala svoj odnos prema antifašističkom nasljeđu, čime smo postali jedina zemlja u Europi koja se ne diči svojim antifašizmom. To je žalosno. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter