Amsterdam: U ozloglašenom bordelu otvara se muzej

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekad jedan od najekskluzivnijih muških klubova u Nizozemskoj, ozloglašeni Yab Yum bordel, otvorit će u subotu vrata kao muzej i njegovi će posjetitelji moći razgledati sve tajne najpoznatijeg nizozemskog bordela.

Za javnost će se otvoriti mjesta u koja posjetitelji prije nisu imali pristupa poput soba u kojima su se djevojke presvlačile ili kuhinju punu kavijara i šampanjca. 

Yab Yum je 1976. otvorio Nizozemac Theo Heuft u kući uz kanal Singel i posjetitelji su bili uglavnom stranci, no bilo je tu i Nizozemaca iz amsterdamskog podzemlja.

Ulaznica je pred kraj njegova rada iznosila 70 eura što je uključivalo jedno piće. 'Druženje' sa zaposlenicama kluba plaćalo se 300 eura po satu, ali je korisnik usluge morao uz to kupiti i bocu skupog šampanjca. Zaposlenice su regrutirane iz redova studentica.

Njegov vlasnik pokušao je kasnije neuspješno ishoditi dozvolu za otvaranje bordela i u amsterdamskoj zračnoj luci.

Uz klub su vezani razni skandali pa je tako vlasnik jedne nizozemske brokerske kuće redovito pribavljao poslovne informacije odvodeći svoje poslovne partnere u taj klub, a poslovni ljudi znali su i častiti nizozemske dužnosnike odlascima u Yab Yum.

Atmosfera nije uvijek bila mirna i klub je bio i poprištem oružanog obračuna narkobosova, no slučaj nikad nije prijavljen policiji.

Općinske vlasti Amsterdama posumnjale su da se u bordelu odvijaju mutni poslovi i zatvorile su ga 2008. 

Nakon što je dulje vrijeme bila prazna, zgradu je kupio Chris Kraijpoel koji je u njemu ponovno želio otvoriti bordel. Dozvola mu je uskraćena jer se sumnjalo da je umiješan u kriminalne aktivnosti pa je odlučio pretvoriti ga u muzej. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter