Amri Pende nagrada "Dr. Ivo Borovečki"

Magdalena Vodopija uručuje nagradu najčitateljici Amri Pende (M. ANGELINI)
Magdalena Vodopija uručuje nagradu najčitateljici Amri Pende (M. ANGELINI)

Pred brojnom publikom u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja, večeras je prvi put dodijeljena čitateljska nagrada "Dr. Ivo Borovečki". "Prisustvovat ćemo lijepom i ubavom činu. Dr. Ivu Borovečkog pamtim sa sajma, oduvijek je bio prisutan na doručcima i raspravljao s izvrsnim argumentima. Bio je liječnik, specijalist radiolog, poznati esperantist, veliki intelektualac, poliglot, zaljubljen u književnost i lingvistiku, dobitnik brojnih nagrada i priznanja i dakako da je zaslužio da se po njemu zove ova nagrada za najčitatelja sajma. Nagrada jest subjektivna, ali vodi računa o tome tko je najviše bio na sajmu, čitao i kupovao najviše knjiga. Ove je godine diplomu i skulpturu, koju je oblikovao Mauricio Ferlin, a izradila Marina Orlić, dobila Amra Pende", kazao je u sugestivnom govoru Vojo Šiljak.

Amra Pende, po struci diplomirana pravnica, kazala je da je prvu knjigu pročitala s četiri godine, a bila je to "Pepeljuga".

- Obožavam knjige i puno čitam, a posebna mi je čast dobiti ovu nagradu. Čitam u svako doba, otprilike dvije do tri knjige mjesečno, nekada manje nekada više, ovisno o poslu, čitam i kada kuham, dok radim kolače, pa i kada mi kolači pregore, no ne volim čitati u krevetu. Ove su mi godine sajamski programi bili vrlo zanimljivi, a fascinirana sam Rusijom, kazala je Pende kojoj je direktorica Sajma Magdalena Vodopija u toj atmosferi nabijenoj emocijama i prisjećanjem na velikog čovjeka i intelektualca uručila nagradu.

Vodopija je kazala da nije bilo jednostavno odabrati najčitatelja/icu jer je bilo više od deset ozbiljnih kandidata, no zadovoljna je što je Pende prva dobitnica.

- Amra jako dobro poznaje književnost i žao mi je što ne piše književne kritike jer se jako dobro razumije u to, kazala je Vodopija.

O nezaboravnom dr. Ivi Borovečkom, koji je ljetos preminuo u 90. godini, u popratnoj knjizi sajma vrlo nadahnuti osvrt napisao je Miodrag Kalčić. Teško je u nekoliko rečenica sažeti čime se sve dr. Borovečki bavio, i to podjednako uspješno, no malo je reći da je proteklih 18 godina svojom prisutnošću, znanjem i lucidnim raspravama obilježio pulski sajam. (Vanesa BEGIĆ; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter