Amos Oz gostovao u Zagrebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Književnost, stanje na Bliskom istoku i u arapskom svijetu, kao i poimanje ljubavi, književnosti i života bile su glavne teme književne tribine koja je u prepunoj dvorani Kina Europe u cetvrtak navecer održana s izraelskim književnikom Amosom Ozom.

Oz gostuje u Hrvatskoj u organizaciji izdavacke kuce Frakture i izraelskog veleposlanstva. Predstavljajuci Oza, kao vrhunskog intelektualca i jednog od najznacajnijih živucih pisaca današnjice voditelj tribine Srecko Horvat u jednoipolsatnom razgovoru s izraelskim se književnikom dotakao brojnih tema.

Ljubav prema knjigama traje cijeli život i nikada ne završi u tami, rekao je Oz i spomenuo da je u Hrvatskoj vec boravio prije 20-ak godina. Osim o književnosti, govorio i o važnim politickim pitanjima isticuci kako duboko vjeruje da ce jednog dana mir prevladati i na Bliskom istoku.

Izraelac Amos Oz (1939.) smatra se jednim od najvažnijih suvremenih intelektualaca i književnika. Profesor je književnosti na Sveucilištu Ben-Gurion u Be'er Shevi i poznati aktivist pokreta Mir sada za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba. Dobitnik je brojnih nagrada, izmedu ostalih nagrade Prix Femina, Izraelske nagrade, Frankfurtske mirovne nagrade i Goetheove nagrade, a vec nekoliko godina u samom je vrhu kandidata za Nobelovu nagradu za književnost.

Oz je napisao 18 knjiga na hebrejskom i oko 450 clanaka i eseja. Njegova su djela prevedena na tridesetak svjetskih jezika, a usporedno s romanima redovito objavljuje eseje o politici, književnosti i miru. Na hrvatski jezik dosad su prevedeni romani "Moj Michael", "Crna kutija", "Prica o ljubavi i tmini", "Pantera u podrumu" te eseji o politici "Kako izlijeciti fanatika".

Njegov autobiografski roman "Prica o ljubavi i tmini" bestseler je diljem svijeta, a u Hrvatskoj je doživio tri izdanja.
Povodom Ozova gostovanja u Hrvatskoj iz tiska izlazi njegov kratki roman "Iznenada u dubini šume", inspiriran bajkama koje je Ozu kao djecaku pripovijedala majka.


Podijeli: Facebook Twiter