Amnesty poziva Kanadu da uhiti Busha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je u srijedu kanadske vlasti da uhite i pokrenu sudski postupak protiv bivšeg americkog predsjednika Georgea W. Busha tijekom njegova posjeta Kanadi 20. listopada.

Optužbe za zlocine i mucenja sadržane su u memorandumu koji je ta medunarodna organizacija predala kanadskim vlastima 21. rujna, objavio je AI. "Prema medunarodnom pravu Kanadu vežu medunarodne obveze da uhiti i pokrene postupak protiv bivšeg predsjednika Busha odgovornog za zlocine", rekla je Susan Lee, direktorica Amnestyja za Ameriku.

"Pošto vlasti SAD-a do sada nisu uhitile bivšeg predsjednika Busha, medunarodna zajednica mora intervenirati. Ako Kanada ne reagira tijekom posjeta, prekršit ce konvencije Ujedinjenih naroda protiv mucenja, kao i temeljna ljudska prava", naglasila je Lee.

Optužbe Amnestyja odnose se na tajni program CIA-e primijenjen izmedu 2002. i 2009 u vezi s mucenjem i drugim okrutnim postupcima, nehumanim i degradirajucim, kao i nestancima osoba.Tijekom njegova predsjedništva, Bush je dopustio širu upotrebu tih tehnika ispitivanja, medu kojima i zloglasnu simulaciju potapanja (waterboarding). (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter