Amnesty objavio satelitske snimke razaranja Aleppa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obje strane mogle bi biti odgovorne za zlocin protiv civila, ocijenio je Amnesty International i objavio satelitske snimke koje pokazuju razmjere topnickog razaranja sirijskoga grada Aleppa gdje pobunjenici u srijedu posustaju pred ofenzivom vojske predsjednika Bashara al-Assada.

Na snimkama što su ih nacinili komercijalni sateliti od 23. srpnja do 1. kolovoza žutim tockama prikazano je 600 kratera. Nacinile su ih vjerojatno topnicke granate, objavila je ta medunarodna skupina za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

"Amnesty strahuje da ce rasporedivanje teškog topništva u stambenim cetvrtima u Aleppu i oko njega voditi k daljem kršenju ljudskih prava te ozbiljnom kršenju medunarodnog prava" te ce pretvaranje najnapucenijeg sirijskoga grada u bojišnicu "imati razorne posljedice za civile", navodi se.

Škole, džamije, crkve i bolnice cine se zasad netaknutima, no intenzitet napada jaca kako Assadove snage napreduju. Snimke prikazuju najmanje 58 tenkova i 45 oklopnih vozila rasporedenih na podrucju Aleppa.

U srijedu su ustanici napustili neke položaje pred vojnim napadima. Prema vojnim izvorima u Aleppu je najmanje 20.000 vojnika te izmedu 6.000 do 8.000 pobunjenika. U proturežimskoj pobuni od ožujka 2011., poginulo je više od 21.000 ljudi u 17 mjeseci, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava. Izbjeglo je, prema oporbenim izvorima, najmanje 18.000 ljudi. Turska agencija Anatolija prenijela je da je nocu na srijedu 2.400 osoba izbjeglo u Tursku, uglavnom žene i djeca, ali medu njima je i 37 vojnih dezertera. (Hina; snimke nakon današnjeg bombardiranja Tela Rafata blizu Aleppa REUTERS/Goran Tomaševic)


Podijeli: Facebook Twiter