Amnesty kritizirao sporost Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski napredak u progonu pocinitelja ratnih zlocina u protekloj je godini i dalje bio spor unatoc pritiscima medunarodne zajednice, a diskriminaciji su u Hrvatskoj i dalje bili izloženi pripadnici romske manjine, hrvatski Srbi i homoseksualci, navodi se u izviješcu Amnesty Internationala o stanju ljudskih prava u 2010. godini u svijetu.

»Mnogi zlocini koje su navodno pocinili pripadnici Hrvatske vojske i policijskih snaga nisu riješeni«, navodi se u izvješcu u kojem se dodaje da je predsjednik države Ivo Josipovic uložio neke politicke napore da se zemlja suoci sa svojom ratnom prošlošcu. »Unatoc tome, vlasti i pravosude nisu poduzeli ciljane akcije radi rješavanja pitanja ratnih zlocina«, navodi se u izviješcu.

Amnesty International u svom godišnjem izvješcu o ljudskim pravima u svijetu, napisanom na 432 stranice, Hrvatskoj posvecuje nešto manje od tri stranice.

U pogledu slobode okupljanja Amnesty bilježi slucaj Varšavske ulice kada je na mirnim prosvjedima prošle godine privedeno najmanje 140 osoba koji su prosvjedovali protiv korištenja javnih površina u privatne svrhe.

Amnesty ocjenjuje da su pripadnici romske manjine izloženi diskriminaciji na podrucju ekonomskih i socijalnih prava, ukljucujuci obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja te da su mjere koje vlasti poduzimaju nedostatne, a što se tice hrvatskih Srba navode se problemi oko povratka izbjeglica u Hrvatsku.

Izvješce bilježi i slucaj napada na dvojicu sudionika prošlogodišnjeg Zagreb Pridea.


Podijeli: Facebook Twiter