AMI: Počele pripreme za izložbu "Histri u Istri"

Premještanje konjanika (A. KANCELAR)
Premještanje konjanika (A. KANCELAR)

Kompleksnim premještanjem skulpture konjanika teške 1,5 tona iz Arheološkog muzeja Istre u galeriju Sveta srca započele su pripreme za izložbu "Histri u Istri" koja će biti otvorena 16. svibnja. Konjanik je bio postavljen na prvom katu zgrade muzeja i iznesen je kroz prozor zahvaljujući kamionskoj dizalici. Procedura premještanja bila je stoga iznimno zahtjevna, no odrađena je profesionalno i bez većih problema.

Spomenik konjanika povezuje se s blokom na kojem je prikaz nage žene koja u naručju drži ili doji dijete. Prilikom iskopavanja nađeni su odvojeni i u sekundarnom položaju, unutar prostora prapovijesne nekropole u Nezakciju, 1903. godine. Spomenik stručnjaci datiraju različito. Neki ga postavljaju već u 13. i 12. stoljeća prije Krista, dok većina smatra da su nastali u razdoblju između 8. i 6. stoljeća prije Krista.

"Histri u Istri" jedan je od najvećih ovogodišnjih izložbenih projekata u Hrvatskoj te ujedno i najveći ovogodišnji projekt Arheološkog muzeja Istre u Puli. Radi se o velikom izložbenom, nakladničkom, promotivnom, edukacijskom i kulturološkom projektu koji će u Svetim srcima biti otvoren od 16. svibnja do 15. rujna.

Još je jedan kompleksan posao pred djelatnicima AMI-ja, a radi se o speleološkom iznošenju kamenog žrtvenika iz jame kod Raklja. (B. VINCEK; A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter