Amerikanci u Istru dolaze biciklom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deset biciklista rekreativaca iz SAD-a i Kanade u aranžmanu americke turisticke agencije Sacred Rides obišlo je pazinske i buzetske biciklisticke staze u pratnji Martina Cotara, koji je u županijskom Odjelu za turizam zadužen za turisticke biciklisticke projekte u Istri. Dovodenjem turista putem ove agencije, s kojom je suradnja pocela prošle godine, ali i nekih drugih, odjel vec neko vrijeme radi na intenzivnoj promociji biciklistickog turizma na poluotoku.

- Jucer je u Istru došlo devet turista iz SAD-a i Kanade te jedan naš putem americke agencije Sacred Rides koja je vec u srpnju dovela 12 biciklista u Istru iz SAD-a, Kanade i Europe, medu kojima su bili i novinari. Rijec je o manjim skupinama koje su za nas jako bitne jer se na taj nacin promovira naša ponuda u cikloturizmu s kojom intenzivno moramo izaci na specijalizirane i turisticke sajmove na kojima dosad nismo bili prisutni. To je jedan od prvih koraka koje poduzimamo nakon što su se vecinom uredile biciklisticke staze po Istri, kazao je Cotar.

Istaknuo je da su vec sada bukirani biciklisticki izleti za iducu godinu u organizaciji ove agencije. Grupe, koje dolaze u Istru, broje dvanaestak ljudi vecinom iz SAD-a i Kanade, koje su orijentirane na biciklisticke izlete, pri cemu se traže prvenstveno single track ili zanimljivije šumske staze te lakši free ride spustevi. Americki turisti, zaljubljenici u rekreativni biciklizam, prije dolaska u Istru boravili su cetiri dana u Sloveniji na njihovim biciklistickim stazama. Cetiri sljedeca dana ostaju u Istri, a nakon pazinskih i buzetskih staza, koje doticu neke od najljepših lokaliteta u središnjoj Istri poput Zareckog krova, Huma, Roca i Kotli, obici ce Rovinj i Premanturu, odnosno Kamenjak. Svi su odreda oduševljeni videnim, iako im je ovo tek prvi dan. Uz njih, u Istri su nedavno boravili i rekreativci koje su dovele i druge specijalizirane turisticke agencije iz inozemstva, poput talijanske agencije Prokulus Reisen.

Cotar kaže da se na razvoju turistickog biciklizma u Istri, koji postaje sve popularnija turisticka ponuda u svijetu, radi vec više od deset godina. Istice da Poluotok u tom segmentu ponude prednjaci u odnosu na ostale krajeve u Hrvatskoj. Uredeno je više od cetrdeset biciklistickih staza, vecinom terenskih (MTB), ali i cestovnih, a uskoro ce se sve staze u županiji obilježiti unificiranim znakovima. One su stalno u doradi i radi se na kreiranju novih. Uz to, prošle se godine prvi put organizirao tecaj za biciklisticke turisticke vodice koji je položilo 14 osoba, a uskoro bi se trebao održati još jedan tecaj. U Pazinu se ureduje bike-park koji bi trebao biti gotov do kraja godine. Smještaj se rekreativnim biciklistima, koji uz istarski krajolik upoznaju i domacu eno-gastronomsku ponudu, nudi u tridesetak objekata u sklopu bed&bikea, i to u privatnom smještaju, malim butique hotelima i bike hotelima.

- Trenutno radimo na standardiziranoj biciklistickoj karti Istre te na jedinstvenoj brošuri kojom bismo se sljedece godine trebali predstaviti na sajmovima. Uz to još više moramo poraditi na promociji dovodenja stranih agencija i novinara, to je jedan od nacina kako da za ovaj dio turisticke ponude zainteresiramo još veci broj gostiju, zakljucuje Cotar.


Podijeli: Facebook Twiter