Amerikanci se povlace iz Iraka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki predsjednik Barack Obama u petak je rekao da se do kraja godine povlaci iz Iraka, nakon devet godina, jer nije uspio uvjeriti Irak da bi nekoliko tisuca vojnika moralo ostati, dijelom i kao ravnoteža u odnosu na susjedni Iran.

Nakon višemjesecnih pregovora s dužnosnicima u Bagdadu, dogovor o zadržavanju tisuca americkih strucnjaka za obuku nije postignut pa Obama kaže da ce se do kraja godine povuci svi. Nije postignut dogovor o pitanju imuniteta americkih vojnika.

"Kao što sam i obecao, ostali naši vojnici u Iraku vratit ce se kuci do kraja godine. Nakon gotovo devet godina americki ce rat u Iraku završiti", rekao je Obama novinarima.

Potpuno povlacenje Amerikanaca iz Iraka, osim 160 vojnika koji ce ostati obucavati iracke snage i maloga kontingenta koji ce štititi americko veleposlanstvo, krupan je korak u ratu koji je poceo 2001., a doveo je do svrgnuca Sadama Huseina. Procjenjuje se da je u ratu dosad poginulo 4.479 americkih vojnika.

Iracki i americki dužnosnici na iducem ce sastanku još razgovarati o tome kako irackim snagama pružiti potrebnu obuku, najavio je jedan iracki dužnosnik.

Obama je s novinarima razgovarao nakon konferencije za novinare videolinkom s irackim premijerom Nurijem alMalikijem i rekao je da su se u potpunosti složili o tome kako dalje.

I Obama i Maliki rekli su da ce odlazak preostalih cetrdesetak tisuca americkih vojnika omoguciti dvjema zemljama da udu u novu fazu bliskog, ali složenog odnosa.


Podijeli: Facebook Twiter