Amerikanci preporucuju malvaziju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je prošlog tjedna objavljena vijest da je u izboru utjecajnog americkog portala Fodors.com uvrštena medu najzanimljivije svjetske destinacije za putovanje u 2012. godini, ovaj tjedan Istra se našla medu 10 top vinskih destinacija "van puta" americkog turistickog portala Shermanstravel.com. Rijec je o iznimno citanom portalu koji redovito objavljuje savjete i na stotine najboljih ponuda za putovanja.

Ovaj izbor pak predstavlja deset svjetskih vinskih regija u usponu koje nude šarm, poseban ugodaj i predivne krajolike išarane vinogradima. Kao i portal Fodors.com, i Shermanstravel.com Istru istice kao relativno nepoznatu turisticku regiju u Hrvatskoj koja slici Toskani, ali s nižim cijenama. Dodaju da je istarsko vinarstvo doživjelo svoju renesansu devedesetih godina prošlog stoljeca i da se od tada intenzivno razvija.

Od vinara preporucuju Franca Armana, Benvenutija, Giorgia Claija te Kabolu, a od sorti vina malvaziju, za koju kažu da se odlicno sljubljuje s tartufima i morskim plodovima, istarskim specijalitetima. Inace, ovaj set novih reportaža o Istri rezultat je studijskog putovanja grupe americkih novinara prošlog lipnja, kada su im predstavljene razne zanimljivosti.

Arabella Bowen iz Fodor's Travela, Darren Frei iz Shermanstravela te slobodni novinari Sandra Ramani i Adam Graham, koji su dosad napisali nekoliko reportaža o Istri, bili su u Grožnjanu, Motovunu, Oprtlju, Višnjanu, Vrsaru, Porecu, Puli i Rovinju te na Brijunima.

Obišli su vinski podrum Kabole i Stancije Meneghetti te kantine maslinova ulja Vodnjanca Sandija Chiavalona i Klaudija Ipše iz Ipši, demonstriran im je "lov" na tartufe u Livadama, pokazana zvjezdarnica u Višnjanu, Eufrazijeva bazilika u Porecu te povijesno nasljede Pule.

Takoder, ispricana im je prica o projektu tvrtke Bioaromatica koja želi oformiti arboretum aromaticnog bilja Histria Aromatica pokraj Bala, a posjetili su i baljanske Kamene price te Rt Kamenjak. Što se hotelijerske ponude tice, obišli su i istražili ponudu hotela Kempinski u Savudriji i Monte Mulini u Rovinju, a posjetili su i Zelenu Lagunu u Porecu te male hotele San Rocco u Brtonigli i Kaštel u Motovunu.


Podijeli: Facebook Twiter