Amerikanci prebacuju francuske vojnike u Mali

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američka vojska počela je u ponedjeljak prevoziti francuske vojnike i opremu u Mali, u okviru pomoći francuskoj ofenzivi protiv islamističkih pobunjenika, priopćilo je u utorak Zapovjedništvo američkih oružanih snaga za Afriku (AFRICOM).

"Na zahtjev francuske vlade počeli smo prevoziti zrakoplovima francusku opremu i osoblje u Mali", rekao je za agenciju France Presse Chuck Prichard, glasnogovornik AFRICOM-a kojemu je sjedište u Stuttgartu, na jugozapadu Njemačke.

"Očekujemo da će ta zadaća potrajati još nekoliko dana. Zasada su (...) sletjela dva zrakoplova a idućih dana planiramo druge letove", kazao je.

Rekao je da su zrakoplovi poletjeli u ponedjeljak, ali nije htio reći ništa o broju planiranih letova ni o broju vojnika koji se šalju u Mali, poštujući zahtjev francuskog ministra obrane.

"Izradili smo program koji odgovara francuskim potrebama", rekao je tek Prichard, najavivši "više letova sljedećih dana".

Francuska vojska je 11. siječnja uz sudjelovanje malijskih snaga počela intervenciju protiv naoružanih islamista koji su zauzeli velik dio zemlje. Stručnjaci kažu da i američke obavještajne službe pomažu Francuzima u Maliju. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter