Amerikanci potvrdili presudu ruskom trgovcu oružjem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Savezni američki žalbeni sud potvrdio je presudu protiv ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta za sudjelovanje u uroti za ubojstvo Amerikanaca, a Moskva je ocijenila kako ta odluka pokazuje da se radi o nepravednom i politički motiviranom slučaju.

Sud u New Yorku odbacio je Boutovu žalbu da je bio žrtva osvetoljubivog progona i da nije postojao legitiman razlog za njegovo procesuiranje.

No, tročlano žalbeno vijeće zaključilo je da je američka vlada imala opravdanog razloga za progon Bouta zbog »raširene bojazni« da je sudjelovao u kaznenom djelu, zbog čega se već nekoliko godina nalazi na »crnim listama« UN-a i američke vlade.

Kako prenosi ruska novinska agencija RIA, Moskva je ocijenila da odluka američkog suda pokazuje da je slučaj protiv Bouta nepravedan i politički motiviran.

»Naravno, ovakva odluka izaziva duboko razočaranje«, rekao je Konstantin Dolgov, predstavnik za ljudska prava ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Bout služi kaznu zatvora od 25 godina prema presudi iz 2011. Osuđen je jer je pristao prodati oružje agentima Američke uprave za borbu protiv narkotika, vjerujući da se radi o članovima

Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) koji su najmeravali ubiti američke vojnike. Washington smatra FARC terorističkom organizacijom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter