Amerikanci potaknuli preustroj Federacije BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini okupilo je skupinu stručnjaka koji bi trebali predložiti model preustroja Federacije BiH, o čemu bi se raspravljalo na konferenciji što bi se trebala održati tijekom proljeća ove godine, potvrdio je američki veleposlanik u BiH Patrick Moon.

U tekstu objavljenom na blogu veleposlanstva SAD u Sarajevu, veleposlanik Moon je istaknuo da su njegovi osobni motivi da se zauzme za ozbiljne razgovore o preustroju FBiH temeljeni na jednostavnoj činjenici da je taj entitet "isuviše kompliciran, skup i ne služi interesima građana".

"Ovo je rasprava o funkcionalnosti FBiH i njene vlade, a ne tek o kartama ili teritorijalnom preustroju", napisao je američki veleposlanik.

Članovi stručne skupine koja djeluje pod okriljem američkog veleposlanstva u BiH su prvi predsjednik FBiH Krešimir Zubak, koji se sada bavi odvjetničkom praksom, sveučilišni profesori Mile Lasić, Kasim Trnka i Mirjana Nadaždin-Defterdarević te nekadašnji član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) i građanski aktivist Vehid Šehić.

Članovi stručne skupine će imati zadaću pregledati sve prispjele prijedloge za preustroj FBiH i pažljivo razmotriti sve mogućnosti za poboljšanje funkcionalnosti, efikasnosti i financijske samoodrživosti tog entiteta.

"Zamolio sam ovu stručnu skupinu da se usmjeri na prijedloge koji su politički pragmatični i koji bi mogli dobiti široku potporu svih građana. Također sam ih zamolio da ne razmatraju reforme koje bi dalje dijelile BiH", istaknuo je veleposlanik Moon.

Mediji u BiH za sada se bave tek nagađanjima o tome što bi preustroj FBiH mogao donijeti, a najčešće se spominje mogućnost smanjenja broja županija.

U Federaciji BiH kakva je ustrojena 1994., kada je potpisan Washingtonski sporazum kojim je okončan hrvatsko-bošnjački sukobi, postoji deset županija od kojih svaka ima svoju vladu i skupštinu te prateću administraciju. U FBiH tako postoji deset predsjednika županijskih vlada, 95 ministara i gotovo 300 zastupnika u županijskim skupštinama.

Na županije su prenesene brojne ovlasti pa one tako, primjerice, same uređuju čak i obrazovni sustav. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter