Amerikanci napuštaju bazu u Avianu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americka zrakoplovna vojna baza u talijanskom mjestu Aviano nedaleko od Pordenonea u regiji Friuli-Venezia Giulia kontinuirano djeluje u sklopu NATO-ovog saveza od 1955., no prema posljednjim informacijama koje kruže talijanskim medijima, mogla bi se preseliti u Poljsku. Vijest o selidbi Amerikanaca u Poljsku objavljena je u americkom listu Wall Street Journal i alarmirala je Talijane do te mjere da je talijanski ministar obrane Ignazio La Russa telefonski hitno razgovarao s Pentagonom da bi dobio jasnije informacije.

Tršcanski list Il Piccolo jucer piše da je La Russa demantirao glasine i potvrdio da americki vojni avioni ostaju do daljnjega u Avianu. Ipak, informacija se i dalje provjerava, a gotovo svi celnici spomenute regije dali su do znanja da bi eventualna selidba vojne baze polucila katastrofalne gospodarske posljedice za Aviano i pokrajinu Pordenone, koja svoje blagostanje dobrim dijelom duguje upravo radu americke vojne baze.

Naime, poslovi vezani uz ovu vojnu bazu godišnje ostvaruju promet od preko 290 milijuna eura. Baza zapošljava nekoliko stotina talijanskih civila, oko vojnog aerodroma izgradena je složena mreža kuca, stanova i vikendica za potrebe americkih vojnika, djelatnika i strucnjaka, a na desetke kafica, restorana, kockarnica i kojecega drugoga radi pretežito s americkim gostima.

Ukratko, ova vojna baza predstavlja prvorazredni biznis i dobar izvor radnih mjesta: Aviano se nalazi u prostranoj dolini, a pored mjesta uzdižu se planine na kojima dominira skijaško središte Piancavallo. Duž ceste koja od Aviana vodi do skijaškog mjesta nižu se na stotine vikendica i vila u kojima pretežito žive djelatnici vojne baze.

Aviano je jedna od najvecih americkih vojnih baza na jugoistoku europskog kontinenta: iz te baze letjeli su vojni zrakoplovi tipa F-16, koji su obavljali vojne akcije u Bosni i na Kosovu, danas je promet pojacan zbog angažiranja NATO-a u akcijama protiv Gadafijevog režima.

Prema informacijama koje kruže u strucnim medijima, u toj vojnoj bazi pohranjene su rakete s nuklearnom bojnom glavom: govori se o pedesetak atomskih bombi tipa B61-4 snage koja varira izmedu 45 do 107 kilotona. Zbog nazocnosti nuklearnog naoružanja vojna baza u Avianu cesta je meta prosvjeda talijanskih pacifistickih udruga i stranaka ljevice, s druge strane nazocnost Amerikanaca izvor je rada i blagostanja. Nema u tome niceg proturjecnog jer, po obicaju, rat nekome donosi srecu, a nekome nesrecu.


Podijeli: Facebook Twiter