Amerikanci i Japanci žele zemljište u RH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cijene gradevinskih zemljišta prošlog su mjeseca pale u prosjeku za 10 posto u odnosu na rujan. Prema podacima portala za nekretnine Crozilla, gradevinsko zemljište je najskuplje na podrucju Grada Zagreba gdje kvadratni metar u prosjeku košta 215 eura.

Kvadrat gradevinskog zemljišta na podrucju Istre u prosjeku košta 85 eura, a cijene u unutrašnjosti su daleko niže od onih u blizini obale, kaže Ivana Beljan iz Crozille. Znatno su skuplja gradevinska zemljišta na podrucju Primorsko-goranske županije gdje kvadratni metar u prosjeku košta 114 eura. Kvadrat na podrucju Zadarske županije stoji 133 eura, a Splitsko-dalmatinske 184 eura.

Porast cijena prošlog mjeseca u odnosu na rujan bilježi jedino Zadarska županija.

Prema podacima Crozille, domaci su posjetitelji u listopadu najviše tražili zemljišta na podrucju Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije, a stranci najviše interesa pokazuju za lokacije u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji te na podrucju Grada Zagreba. Medu zainteresiranim stranim državljanima u listopadu je najviše bilo Nijemaca, Švicaraca, Madara, Austrijanaca i državljana BiH.

- Da su Nijemci i državljani BiH zainteresirani za naše nekretnine nije nikakva novost, no zanimljivo je da se medu prvih deset zemalja ciji su posjetitelji najzainteresiraniji za zemljišta u Hrvatskoj nalaze Amerika i Japan cijih je državljana znatno više nego, primjerice, potencijalnih kupaca iz susjedne Srbije, rekla je Beljan, dodajuci da je broj zainteresiranih Amerikanaca za gradevinska zemljišta u listopadu pretekao cak i broj Slovenaca.

Po njenim rijecima, Amerikanci su najviše tražili zemljišta na podrucju Grada Zagreba te Zagrebacke i Šibensko-kninske županije, dok Japanci najveci interes pokazuju za kupnju na podrucju Splitsko-dalmatinske županije dok je Istra najinteresantnija Nijemcima i Madarima.

Na istarskom podrucju trenutno su u ponudi brojna zemljišta kojima cijena varira s obzirom na lokaciju te na to imaju li riješenu komunalnu infrastrukturu i dozvole. Pronalazimo oglas na podrucju Ližnjana gdje se gradevinsko zemljište za stambenu namjenu površine od 1.367 kvadratnih metara prodaje po cijeni od približno 190 tisuca eura.

Na podrucju Motovuna po cijeni od 255 tisuca eura prodaje se zemljište površine 17 tisuca kvadrata, dok, primjerice, zemljište u Opcini Zabrežani kod Pazina, cija površina iznosi 2.500 kvadrata, košta 150 tisuca eura. Razlike u cijeni su ocite i na primjeru zemljišta na podrucju Juršica, gdje se za površinu od 2.080 kvadratnih metara traži 50 tisuca eura, dok primjerice gradevinsko zemljište na podrucju Ližnjana ukupne površine 459 kvadrata stoji približno 93 tisuce eura.


Podijeli: Facebook Twiter