Amerikanac poticao druge na samoubojstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki medicinski tehnicar William Melchert-Dinkel osuden je na izdržavanje zatvorske kazne, jer je putem interneta poticao jednu Kanadanku i jednog Britanca na samoubojstvo, koje su oni pocinili, izvijestili su u cetvrtak sudski izvori. 48-godišnji Melchert-Dinkel morat ce odslužiti zatvorsku kaznu u trajanju od 340 dana, a potom po dva dana zatvorske kazne godišnje u narednih 10 godina, na godišnjice smrti dviju žrtava.

Osuden je zbog poticanja samoubojstva Britanca Marka Drybrougha koji se 2005. u 32. godini objesio u Coventryju te za samoubojstvo 18-godišnje Nadie Kajouoji, koja se utopila u ledenoj rijeci u Ottawi, pošto joj je Melchert-Dinkel predložio da to ucine zajedno. Nakon što je Mark pronaden obješen, u racunalu su pronašli Williamov e-mail s detaljnim savjetima o vješanju.

Osudenik je priznao policiji kako je surfao internetom predstavljajuci se kao medicinska sestra koja suosjeca sa žrtvama. Nudio im je pomoc oko samoubojstva i savjete na koji se nacin ubiti. Policija ga je svojedobno opisala kao samoubilackog voajera opsjednutog vješanjem.

Otkrio ga je jedan britanski detektiv kojega su unajmile dvije žene smatrajuci da policija ne radi svoj posao dobro. Melchert-Dinkel je priznao da je putem interneta 'razgovarao' s najmanje 15 osoba te sklopio lažne dogovore o samoubojstvu s njih deset, no da se ne osjeca krivim zbog samoubojstava.

Sudac Thomas Neuville sa Suda Rice u Minnesoti objasnio je kako je bivši medicinski tehnicar proglašen krivim jer je "namjerno savjetovao i poticao" svoje žrtve na samoubojstvo, zbog cega ga je proglasio krivim, u skladu s državnim zakonom kojim se zabranjuje pomoc osobama koje žele pociniti samoubojstvo.

Melchert-Dinkel mora platiti i globu u iznosu od 18.000 dolara te 30.000 dolara obiteljima žrtava. Osudenik namjerava uložiti žalbu na presudu.


Podijeli: Facebook Twiter