Amerikanac planirao razoriti Pentagon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americke vlasti uhitile su u srijedu americkog državljanina, sljedbenika al-Kaide, kojeg sumnjice da je namjeravao plasticnim eksplozivom postavljenim u bespilotne zrakoplove oštetiti ili razoriti Pentagon i Kongres u Washingtonu.

Americki državljanin, 26-godišnji Rezwan Ferdaus, osumnjicen je i da je tehnickim sredstvima pokušao pomoci al-Kaidi izvesti napad na americke vojnike u inozemstvu, a uhicen je u Framinghamu u blizini Bostona nakon višemjesecnog tajnog pracenja.

Državna odvjetnica u Bostonu Carmen Ortizt rekla je da Ferdaus dugo planirao pociniti nasilna djela protiv SAD-a, ukljucujuci napade na Pentagon i Kongres, ali da je taj plan osujecen zahvaljujuci radu FBI-a i brojnih drugih agencija. "Naš glavni cilj je zaštiti naciju od terorizma i prijetnje nacionalnoj sigurnosti", rekla je tužiteljica i dodala da javnost treba razumjeti kako Ferdausovo ponašanje nije odraz odredene kulture, zajednice ili vjere.

Ferdaus, koji je diplomirao fiziku na sveucilištu Northeastern u Bostonu poceo je planirati džihad protiv SAD-a pocetkom 2010. Navodno je preinacio mobitele koji su trebali poslužiti kao prekidaci za detoniranje eksploziva te ih predao prikrivenim FBI-ovim agentima kojima je povjerovao da su pripadnici al-Kaide. Kad su mu na sastanku u lipnju 2011. slagali da je jedan njegov mobitel bio dio bombe koja je u Iraku ubila tri americka vojnika i ranila ih cetiri ili pet, navodno je kazao "Upravo je to ono što sam htio".

Tijekom 2011. agentima se povjerio da želi organizirati napad na Pentagon i Kongres. Prema kaznenoj prijavi, planirao je napasti Pentagon malim zrakoplovom punim eksplozivom navodenim GPS uredajem, a napad je kasnije odlucio proširiti i na Kongres. Zrakoplovi su bili dovoljno veliki da nose smrtonosni teret.

Ferdaus je provodeci svoj zlocinacki naum otputovao u Washington da bi fotografirao mete napada i pronašao mjesto s kojeg ce lansirati svoje ubojite letjelice. Uhicen je kratko nakon što su ga tajni agenati opskrbili raznim oružjem, ukljucujuci i eksploziv, granate i jurišne puške AK-47 koje je zakljucao u kontejneru. No, javnost nije bila u opasnosti jer je oružje bilo pod nadzorom FBI-a.

Proglasi li ga sud krivim prijeti mu višegodišnja kazna zatvora zbog pomaganja stranima teroristima, pokušaja napada na zgrade u vlasništvu SAD-a i pokušaja napada na nacionalnu obranu. O krivnji bi se trebao izjasniti u ponedjeljak.


Podijeli: Facebook Twiter