Amerikanac Labinu poklonio "Katalog svjedoka istine"

Loredana Ružić Modrušan i Vedran Kos  (A. ŠĆULAC)
Loredana Ružić Modrušan i Vedran Kos (A. ŠĆULAC)

U Memorijalnoj zbirci Matije Vlaića Ilirika Loredana Ružić Modrušan, viša savjetnica za kulturu informiranje i odnose s javnošću te Vedran Kos, kustos Narodnog muzeja, predstavili su javnosti vrijednu Vlačićevu knjigu iz 1556. godine"Katalog svjedoka istine".

Knjigu, koja datira iz 16. stoljeća i tiskana je u Basselu kao prvo izdanje, Grad Labin dobio je na poklon od dr. Douglasa Grandona iz Denvera u državi Kolorado, inače sudionika 3. Međunarodnog simpozija o Matiji Vlačiću Iliriku.

Zanimljiva je priča kako je knjiga dospjela do dr. Douglasa Grandona. Naime, dok je 1999. godine u Oxfordu pisao svoju doktorsku disertaciju o Vlačiću primio je poštom paket u kojem se nalazila ova knjiga. No, knjigu je prije toga pronašao jedan njegov poznanik u sjemeništu u St. Louisu među knjigama namijenjenim za rashod.

Na konferenciji su predstavljena i dva Vlačićeva portreta iz druge polovice 16. stoljeća. Radi se o grafičkim listovima koji su otkupljeni posljednjih par godina. Predstavljen je i portret Vlačića koji je izradio naš proslavljeni kipar Kosta Angeli Radovani.

Osim velike povijesne vrijednosti knjiga i Vlačićevi portreti imaju i veliku novčanu vrijednost. Vrijednost "Kataloga svjedoka istine", prvo izdanje, vrijedi oko pet tisuća eura, dok su portreti ove vrste, vrijedni od dvije do pet tisuća kuna.

U trezoru Narodnog muzeja Labina, uz navedenu knjigu čuvaju se originali knjiga "Ključ svetoga pisma", najzrelije i najopsežnije mu djelo, te centurije i Vlačićeva pisma iz 1570. godine. Intencija je da se Vlačićeva zbirka do 2020. godine preuredi i modernizira, te da sva građa koja se čuva u trezoru Muzeja, bude izložena za građane u novoj preuređenoj zbirci.

U knjizi "Katalog svjedoka istine, koji su se do našeg doba suprotstavili papi" (Catalogus testium veritatis, qui ante nostram aetatem reclamarunt Papae, Basel, 1556.) dokazuje da je reformacijske prigovore rimskoj crkvi već davno iznijelo oko 400 istaknutih kršćanskih pisaca, od Grgura I. do Tome Akvinskog, te ponovno izvodi zaključak "da je papa antikrist". (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter