Amerikanac Kim na celu Svjetske banke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetska banka izabrala je u ponedjeljak Amerikanca koreanskog podrijetla, zdravstvenog strucnjaka Jim Yong Kima, za svog novog predsjednika pa je SAD tako zadržao kontrolu u toj financijskoj instituciji.

Kim (52) je izabran za celnu poziciju Svjetske banke ispred nigerijske, uvelike cijenjene ministrice financija Ngozi Okonjo-Iweale. Odlucujuca je bila potpora americkih saveznika u zapadnoj Europi, Japanu, Kanadi i nekim rastucim ekonomijama poput Rusije, Meksika i Južne Koreje.

Za razliku od prijašnjih izbora za predsjednika Svjetske banke, odluka nije bila jednoglasna. Takoder, Kim nije ni politicar, ni bankar ni diplomat, kao što su bili dosadašnji celnici Svjetske banke. On je lijecnik i antropolog i radio je na jacanju zdravstvenoj skrbi siromašnih i zemalja u razvitku, primjerice boreci se protiv tuberkuloze u Haitiju i Peruu i HIV/AIDS-a u ruskim zatvorima.

Kim ce dužnost preuzeti 1. srpnja, kada prestaje mandat sadašnjeg predsjednika Roberta Zoellicka.

Sjedinjene Države drže mjesto predsjednika od formiranja Svjetske banke nakon Drugog svjetskog rata dok su Europljani uvijek predvodili njezinu sestrinsku instituciju Medunarodni monetarni fond.

Tri dana se odvijalo natjecanje za predsjednika ove institucije koja se bori protiv siromaštva, sve do petka kada se povukao bivši kolumbijski ministar financija Jose Antonio Ocampo. On je kazao kako je proces izbora predsjednika Svjetske banke, koji se trebao temeljiti iskljucivo na zaslugama, postao visoko ispolitiziran. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter