Amerika zabranjuje prosvjede i zvižduke blizu politicara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još se samo ceka potpis americkog predsjednika Baracka Obame i stupit ce na snagu novi zakon kojim se zabranjuje zviždanje i negodovanje u blizini politicara, odnosno zašticenih osoba, cime se na dosad neviden nacin ogranicavaju ljudska prava i slobode u "kolijevci demokracije".

Zakon H. R. 347 kojim se Amerikancima ogranicava pravo na demonstracije i prosvjede u slucaju da se u blizini nalazi neki državni dužnosnik, poznatiji kao Federal Restricted Buildings and Grounds Improvement Act, glatko je prošao u americkom Kongresu, što su kriticari zakona ocijenili kao dramatican nastavak kresanja ljudskih prava.

Protivljenje trojice kongresmena

Rigoroznom zakonu usprotivila su se samo trojica kongresmena, medu njima i Ron Paul, trenutacni kandidat za predsjednicku nominaciju i nepopustljivi libertarijanac, a tek onda i republikanac, koji je rekao kako uvijek kada pomisli da je vlada iscrpila nacine za kršenje Prvog amandmana americkog Ustava, ona napravi korak dalje.

Kongresmen Justine Amash, republikanac, upozorava kako je zakon restriktivan te kako ce se zbog njega na udaru naci osobe koje se zateknu u prostoru u kojem se nalazi zašticena osoba, cak i ako ne znaju da im je zabranjen pristup.

Cak i u slucaju da je nekim dužnosnicima potrebna dodatna zaštita tajne službe, Amash smatra kako to ne smije biti nauštrb kršenja Prvog amandmana, kojim se jamci sloboda govora.

Obamina zaboravljena agenda


Kontroverzni zakon samo je nastavak dramaticnog trenda na štetu ljudskih prava i demokracije. Prije samo nekoliko tjedana Obama je potpisao još jedan kontraverzan zakonski akt kojim vojska ima pravo osumnjicenika za terorizam bez sudenja zatvoriti na neogranicen rok, dakle doživotno.

Americke nevladine organizacije upozorile su kako je rijec o potpunom urušavanju temelja demokracije i negaciji ljudskih prava, no Obama je taj zakon potpisao, kao što ce potpisati i najnoviji kojim je zabranjeno zviždanje u blizini šticenih osoba, želeci pred javnošcu u izbornoj godini osnažiti dojam kako skrbi o nacionalnoj sigurnosti.

Zanimljivo je, medutim, kako je Obama prije cetiri godine pobijedio na predsjednickim izborima s posve drukcijom agendom. U Obaminoj zaboravljenoj agendi, naime, pisalo je da ljudska prava i gradanske slobode ne smiju biti žrtvovani zbog nacionalne sigurnosti. (D. ROMAC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter