Amerika je za poslovne ljude, a Hrvatska je za obitelj

Deni i Pia Žmak kaotičnu Ameriku zamijenili su mirnijom Pulom (N. LAZAREVIĆ)
Deni i Pia Žmak kaotičnu Ameriku zamijenili su mirnijom Pulom (N. LAZAREVIĆ)

I dok mnoge mlade obitelji posljednjih mjeseci odlaze u inozemstvo, a druge o tome intenzivno razmišljaju težeći boljem životu, mlada obitelj Žmak odlučila se iz Amerike vratiti u Pulu. Deni i Pia Žmak upoznali su se na Embry-Riddle Aeronautical University u gradu Daytona Beach na Floridi. Oboje vrsni sportaši, on tenisač i nogometaš, ona igračica golfa, dobili su stipendije tog fakulteta i tako, uz sportsku, krenuli i u studentsku karijeru. Pia je i magistrirala, dok Deniju nedostaje još jedan predmet koje će odslušati i polagati on-line da bi, nakon završenog 4-godišnjeg studiranja, dobio titulu softverskog inženjera.

Sport i studiranje

Nakon uspješne studentske karijere ovaj se mladi par odlučio vratiti u Pulu. Stoga se nametnulo i pitanje - što u Puli ima, a u Americi nema?

- Pia je iz Kranja, a u Ameriku je otišla prije mene. Iako sam i prije bio nekoliko puta u Americi, na studije sam otišao početkom 2013. godine također sa sportskom stipendijom. Moram reći da smo u Ameriku otišli zbog toga što njihovi fakulteti odlično spajaju studiranje i sport, za razliku od naših. Moja je sestra također bila u Americi, a nakon što mi je i nekoliko prijatelja ispričalo koliko im je dobro što mogu studirati i trenirati, ta mi se ideja sve više sviđala i tako sam otišao. Studiranje i sport tamo doista idu ruku pod ruku. Oni ti plaćaju da studiraš, a na tebi je da igraš za fakultet. Svima koji teže biti sportaši doista bih preporučio studiranje u Americi, ako imaju mogućnosti, ispričao nam je Deni.

Kaže da tijekom studiranja nije imao puno vremena raditi uz studentske i sportske obveze, ali da u Americi jako njeguju volonterizam te ga i na fakultetu potiču. Tako su i oni tri godine zaredom volontirali na svjetski poznatoj Daytona automobilskoj utrci, ali su volontirali i u domu za nezbrinutu djecu gdje su im bojali zidove, igralište, uređivali su prihvatilišta za beskućnike…

- Ameriku svi vide kao na filmu. Međutim, nisu svi gradovi takvi. Možda New York, Chicago ili Los Angeles vrijedi vidjeti i obići, ali daleko su oni za neki ugodan život. Ja tamo ne bih mogao živjeti, u toj strci i kaosu, eventualno u nekom predgrađu, ali zašto kada ovdje mogu živjeti puno kvalitetnije i u miru, ističe Deni.

Poslovni uspjeh zajamčen

- Kada smo se oženili odluka je bila da u Americi ipak ne želimo živjeti, već se želimo više posvetiti sebi i obitelji, što je u Americi nemoguće. Amerika je odlična ukoliko želite raditi i stjecati novac jer je sve tome podređeno, a tada, naravno, nema puno vremena za obitelj. Čak i fakulteti to potiču. Primjerice, daju studentima po 10 dolara da vide hoće li ih sve potrošiti ili će ih uspjeti oplemeniti! Svi koji žele samo raditi i zarađivati, u Americi će biti zadovoljni jer čak i onaj koji prodaje sladoled u parku s vremenom će uspjeti. Nama to nije bio cilj i zato smo se odlučili vratiti u Pulu, da možemo brinuti o obitelji i sami si organizirati svoje vrijeme, ispričao nam je Deni.

U Puli im se, kaže, otvorila i mogućnost da otvore svoju firmu i to u sklopu obiteljskog posla kojeg Pijini roditelji već imaju razvijenog u Sloveniji, a u Hrvatskoj se takvom prodajom nitko dosad nije bavio. Tako su prošlog tjedna otvorili firmu "PD studio" koji prodaje luksuzni vrtni namještaj, drvene terase, ali i kupaonice, vrtne kuhinje i roštilje. Ove će se godine, kažu, uhodavati i otvarati hrvatskom tržištu putem web stranice koju Deni sam izrađuje, što ga jedino veže uz struku, dok će dogodine krenuti u jaču prezentaciju prema hotelskim kućama i drugim potencijalnim klijentima.

Hrana je ovdje bolja nego u Americi

Jedan od razloga zašto se mladi par Žmak vratio u Pulu je i hrana koja je itekako bitna osnova za svaku obitelj. Kako nam kažu, u Americi je brza hrana jako jeftina, dok je ona zdrava i ekološki uzgojena jako skupa.

- Povrće koje se deklarira kao ekološki uzgojeno puno je skuplje nego kod nas, a zdravi obrok trebate puno više planirati i trebate tome posvetiti puno više vremena nego kod nas jer je to nama nadohvat ruke. A pitanje je i je li njihova kvaliteta takva, kakva je naša, istaknuo je Deni Žmak. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter