Američko atomsko oružje ipak ostaje u Njemačkoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američke atomske bombe u Njemačkoj, preostale iz razdoblja hladnog rata, ostat će u toj zemlji unatoč suprotnim najavama njemačke vlade, i čak će se modernizirati, objavio je u srijedu list Berliner Zeitung.

Kako piše Berliner Zeitung, njemačka je vlada na sastanku na vrhu NATO-a krajem svibnja u Chicagu odustala od namjere da ukloni američke atomske bombe, iako je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle ranije izjavljivao da je njihovo uklanjanje jedan od glavnih ciljeva njegove politike.

Bombe će ostati u Njemačkoj i bit će modernizirane. Osim toga, Njemačka će utrošiti oko 250 milijuna na održavanje borbenih zrakoplova Tornado, koji bi u slučaju rata bili naoružani tim bombama.

Pretpostavlja se da Sjedinjene Države u Europi još uvijek drže 180 do 200 atomskih bombi B-61, od toga ih je navodno 10 do 20 na zrakoplovnom uporištu Buechel u Eifelu na krajnjem zapadu Njemačke. Nakon okončanja hladnog rata više nije jasno što bi trebao biti cilj toga oružja.

SAD je u 1990-im godinama smanjio svoj nuklearni potencijal za oko 90 posto, dok su se istodobno Francuska, Turska i istočnoeuropske članice NATO-a usprotivile njihovu povlačenju iz Europe, smatrajući da bi to ugrozilo jedinstvo saveza. Ostale članice NATO-a ustraju u zahtjevu da najprije Rusija smanji broj svojega još uvijek opsežnog taktičkog atomskog naoružanja.

Predstavnik njemačke oporbene stranke SPD, Gernog Erler, smatra da je moderniziranjem atomskih bombi uklonjena razlika između atomskog i konvencionalnog oružja. SPD će stoga na jesen u Bundestagu tražiti da savezna vlada objasni na koji će način sada ostvariti cilj uklanjanja američkih bombi iz Njemačke, najavio je Erler. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter