Američkim špijunima Hrvatska nije važna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija, Kina, Iran, ali i Europska unija kao entitet među prioritetima su špijunskog programa američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), dok Hrvatska po toj klasifikaciji pripada skupini Amerikancima najmanje važnih zemalja, objavio je njemački list Der Spiegel pozivajući se na tajni dokument koji je procurio zahvaljujući zviždaču Edwardu Snowdenu. 

U tom dokumentu, sastavljenom u travnju ove godine, navodi se da su američke tajne službe posebno zainteresirane za elektronski nadzor Kine, Rusije, Irana, Pakistana i Sjeverne Koreje. 

Visoko na listi prioriteta je i EU kao entitet, prenosi Der Spiegel i dodaje da su američke tajne službe najvišu razinu prioriteta dale prikupljanju podataka o vanjskoj politici EU-a, međunarodnoj trgovini i gospodarskoj stabilnosti zajednice 28 europskih država. Nisu im toliko važne europske nove tehnologije ili energetska sigurnosti, prenosi njemački list.

Kada su u pitanju pojedine zemlje EU-a, Francuska i Njemačka su, primjerice, srednje važne, dok su zemlje poput Hrvatske, Finske ili Danske bile su označene kako gotovo nevažne zemlje za špijuniranje.

Čini se da najnovije otkriće potvrđuje ranije objavljene dokumente američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) po kojima je Washington špijunirao urede EU-a u Bruxellesu i u SAD-u, što je izazvalo zgražanje nekih europskih zemalja, piše Der Spiegel.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je u petak da planira ograničiti programe prikupljanja podataka koji su na udaru kritike otkako je o njima progovorio bivši suradnik NSA Snowden i kazao da Sjedinjene Države "mogu i moraju biti transparentnije". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter