Američki zrakoplovi prvi puta iz Turske napali IS

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države su se u srijedu prvi put koristile turskom zračnom bazom kako bi poslale bombardere na položaje džihadističke skupine Islamske države (IS) u Siriji dok turski predsjednik Erdogan opetuje svoju "odlučnost" u "ratu protiv terorizma" koji vodi protiv kurdskih pobunjenika i IS-a.

"Danas su Sjedinjene Države počele akcije s pilotima na IS iz zračne baze Incirlika u Turskoj. Izvedeni su zračni udari", rekla je zapovjednica Elissa Smith, glasnogovornica Pentagona. Smith je kazala da su ti udari mogući pošto je Ankara u srpnju odobrila Amerikancima korištenje baze na jugu zemlje kako bi vodili ofenzivu protiv IS-a u Siriji.

Koalicija koju predvode Amerikanci dosad se koristila turskom bazom Incirlikom kako bi u slala u Siriju bespilotne letjelice a njezini su borbeni zrakoplovi polijetali s nosača zrakoplova i iz vojnih baza u regiji. Turska, članica NATO-a, sve donedavno nije htjela sudjelovati u operacijama koalicije protiv IS-a iz straha da ne pridonese jačanju sirijskih Kurda koji se na terenu bore s džihadistima blizu njezine granice. No napad u Surucu 20. srpnja u kojemu su poginule 32 osobe a pripisuje se IS-u, promijenio je okolnosti i prisilio Ankaru na strateški zaokret. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter