Americki vojnik osuden na 24 god. zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki vojnik optužen da je bio dio skupine koja je iz zabave ubijala afganistanske civile, osuden je na 24 godine zatvora pred vojnim sudom u državi Washington, na temelju priznanja krivnje za ubojstva tri nenaoružana afganistanska civila u pokrajini Kandahar pocetkom 2010., izvijestili su u cetvrtak americki mediji.

Vojnik Jeremy Morlock (29), iz Wasille u Aljasci, pred vojnim sudom u bazi Lewis-McChord južno od Seattlea, priznao je krivnju u tri tocke za ubojstva, u tri tocke za urotu te za opstruiranje pravde i ilegalnu uporabu droge, u zamjenu za maksimalnu kaznu do 24 godine zatvora. Vojni sudac, potpukovnik Kwasi Hawks, je kod izricanje presude rekao da je Morlocka namjeravao osuditi na doživotni zatvor uz mogucnost pomilovanja, ali je vezan sporazumom o priznanju krivnje izmedu optuženog i tužitelja. Dodao je da ce se Morlocku u kaznu uracunati 352 dana koje je proveo u pritvoru.

Morlock je prvi od pet vojnika iz 5. Stryker brigade, stacionirane u bazi Lewis-McChord, koji ce biti izvedeni pred vojni sud. Na raspravi o visini kazne, Morlock je rekao sucu da su on i njegovi suoptuženi poceli planirati ubojstva krajem 2009. te da su htjeli da izgledaju opravdana tako da stave oružje uz tijela žrtava. Na pitanje suca jesu li svi suoptuženi znali da se ubijaju nevini ljudi, odgovorio je "da, gospodine, svi su znali".

Morlockov branitelj, Geoffrey Nathan, rekao je na raspravi da je zapovjedništvo americkih snaga u Kandaharu davalo nejasne odrednice o postupanju s lokalnim stanovništvom. Nathan je novinarima rekao da ce njegov klijent, nakon izdržane trecine kazne, odnosno nakon 8 godina u zatvoru, moci tražiti puštanje na uvjetnu slobodu.

Pocetkom tjedna, njemacki tjednik Der Spiegel objavio je tri fotografije na kojima Morlock i drugi vojnici poziraju i smiju se uz tijela ubijenih Afganistanaca.


Podijeli: Facebook Twiter