Americki studenti istražuju vampira Juru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetveroclana ekipa studenata s americkog Sveucilišta Wisconsin u gradu Madisonu, predvodena profesorom Tomislavom Longinovicem, ovih dana boravi u Istri (s bazom u Rovinju) u novom ciklusu medunarodnog seminara "Vampires on the borders" (Vampiri na granicama), u sklopu kojeg su posjetili i Kringu te se upoznali s tamošnjom legendom o vampiru Juri Grandu iz 17. stoljeca. Sveucilište Wisconsin za svoje studente na raspolaganju inace ima cak 260 programa medunarodnih seminara na lokacijama širom svijeta, a u Rovinj odnosno Istru šalje ih vec petu godinu zaredom. Kroz istarske je programe prošlo vec pedesetak studenata ovog sveucilišta, a buduci da svake godine dolaze novi, za ovogodišnju je grupu (zbog recesije nešto manje brojnu nego inace) trotjedno otkrivanje Istre i njenog bogatog nasljeda istodobno i teorijski i prakticni studijski zadatak.

Cilj seminara je multidisciplinarno ispitivanje teze da price o strašnim bicima iz puckih predaja uglavnom nastaju na granicnim podrucjima odnosno na teritoriju intenzivnih interkulturnih kontakata, gdje price o cudovišnom obicno postaju price o "drugome", tumaci Longinovic studijsku podlogu ove americke znanstvene ekspedicije u Istru. Podnaslov ovog seminara je "The Case of Istria" (Slucaj Istra), pa su se u prva dva tjedna studenti najprije intenzivno upoznavali s kulturom i baštinom Istre kao tipicne pogranicne višekulturne regije. Uz obilaske Istre i predavanja na terenu, u Rovinju se intenzivno i cita, mahom politološke, povijesne i književne tekstove o Istri i istarskom identitetu dostupne na engleskom jeziku (medu njima i engleski prijevod romana "Materada" Fulvija Tomizze). O križanskom vampiru Juri Grandu ovogodišnji su polaznici seminara još kod kuce informirani kroz saznanja što ih je o ovoj temi proveo lanjski polaznik Ryan Carpanter, koji takoder nastavlja svoja istraživanja radi pripreme znanstvenog clanka, ali ne više s ovom seminarskom grupom.

Medu ovogodišnjim polaznicima našle su se studentica režije Amy Dee i njena prijateljica Marie Rossi, inace studentica sociologije i istocnoazijskih studija. Marie Rossi medutim tumaci glavni lik u igrano-dokumentarnom filmu što ga snima Amy Dee, a ciji je scenarij, ukratko, ovakav: americki studenti dolaze u Istru istraživati legendu o vampiru Juri Grandu, no ustanovljuju da "legenda nije mrtva".

Alex Zielske je student psihologije i povijesti, no na ovom seminaru on se bavi temom oblikovanja arhitekture u pogranicnim kulturama, dok je studentica engleskog jezika i književnosti Eve Ikeller svoju pozornost usmjerila k promjeni tradicionalnog položaja žena tijekom civilizacijskih mijena pogranicnih regija, primjerice - industrijalizacije.

U Kringi su americki studenti upoznati kako s legendom o vampiru i lokacijama na koje se ona odnosi, tako i s današnjim nastojanjima da se Jure Grando poduzetnicki i turisticki eksploatira. Amy Dee i Marie Rossi snimile su i nekoliko kadrova za svoj film, a grupi je prikazan i nagradeni igrano-dokumentarni film pazinskih srednjoškolaca "Vampir moga zavicaja" te im je prireden i mali performans kojim se inace u Kringi docekuju turisticke grupe.

Rezultati ovakvih studijskih boravaka americkih istraživaca u Istri su brojni clanci u strucnim casopisima, filmovi, pa i knjige, kojima se bogatstvo istarskog mikrokozmosa prenosi ne samo kao informacija, nego i kao akademska tema, što je u svakom slucaju vrlo dobra propaganda, na kraju krajeva - i turisticka.


Podijeli: Facebook Twiter