Američki specijalci zauzeli tanker s libijskom naftom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnici posebne postrojbe američke mornarice "tuljani" (US Navy Seals) preuzeli su kontrolu nad tankerom koji je u Sredozemlju plovio s libijskom naftom ukrcanom u libijskoj luci koju kontroliraju pobunjenici, objavilo je u ponedjeljak američko ministarstvo obrane. Tijekom operacije u nedjelju navečer nije bilo ozlijeđenih.

Akcija je provedena na zahtjev vlada Libije i Cipra, uz odobrenje američkog predsjednika Baracka Obame, u međunarodnim vodama jugoistočno od Cipra, objavio je glasnogovornik Pentagona John Kirby. Brod je u luci Sidra ukrcao naftu sa naftnog polja koje kontroliraju pobunjenici. Ovo je bio prvi pokušaj da se izveze nafta s područja koja kontroliraju pobunjenici, koji zraže nezavisnost za istočnu Libiju.

Brod Morning Glory uspio se provući kroz pomorsku blokadu luke. To je bio povod za smjenu libijskog premijera Alija Zeidana, jer su u Libiji taj incident smatrali dokazom da vlasti u zemlji nemaju kontrolu nad naftnim poljima koja su zauzele gerilske skupine. (GI, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter