Americki specijalci padobranima spuštani u Sj. Koreju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnici posebnih postrojbi Sjedinjenih Država i Južne Koreje padobranima su spuštani u Sjevernu Koreju kako bi prikupljali informacije o podzemnim vojnim instalacijama u toj zemlji, rekao je viši casnik vojske SAD-a, prenosi u utorak britanski The Telegraph.

Stožerni brigadir Neil Tolley, zapovjednik posebnih postrojbi vojske SAD-a u Južnoj Koreji, na koferenciji za tisak održanoj prošlog tjedna na Floridi, rekao je da je Pjongjang od Korejskog rata izgradio tisuce tunela, navodi list. "Cijela struktura tunela sakrivena je od naših satelita", rekao je Tolley. "Tako da smo poslali južnokorejske vojnike i vojnike SAD-a u posebno izvidanje".

"Nakon 50 godina još uvijek ne znamo mnogo o tim strukturama i njihovim razmjerima", rekao je Tolley, kako je na svojim internetskim stranicama prenio casopis americke Nacionalne udruge obrambene industrije, navodi britanski list.

Tolley je rekao da su komandosi poslani s minimalnom kolicinom opreme kako bi se lakše kretali i minimalizirao rizik da ih uoce sjevernokorejske snage.

Najmanje cetiri tunela idu ispod demilitarizirane zone koja dijeli Južnu od Sjeverne Koreje, rekao je Tolley. "Ne znamo za koliko tunela ne znamo", priznao je. Medu uocenim postrojenjima su 20 uzletno-sletnih staza koje su djelomice pod zemljom kao i tisuce topnickih položaja.

U veljaci je južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila da je Sjeverna Koreja izgradila najmanje dva nova tunela na lokaciji za nuklearne testove, vjerojatno kao pripremu za nova testiranja nuklearnog oružja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter