Americki Senat u srijedu pocinje glasovati o Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvo glasovanje u americkom Senatu o nacrtu rezolucije kojom bi se predsjedniku Baracku Obami odobrila vojna intervencija u Siriji održat ce se u srijedu, rekao je u ponedjeljak predsjednik demokratske vecine Harry Reid.

Ovo glasovanje koje ce omoguciti da se dobije predodžba o razmjerima potpore intervenciji u gornjem domu Kongresa je etapa koja nužno prethodi nastavku rasprava, predlaganju amandmana i eventualnom konacnom prihvacanju rezolucije koje bi se u Senatu moglo dogoditi do kraja tjedna.

Rezolucija koju je u srijedu donio vanjskopoliticki odbor Senata predvida da se trajanje bilo kakve vojne intervencije u Siriji ogranici na 60 ili eventualno na 90 dana i da se predsjedniku zabrani slanje kopnenih snaga.

Od 100 senatora, 24 su se dosad ocitovala za intervenciju u Siriji, 20 je protiv, a 56 je još neodlucno, po evidenciji New York Timesa u ponedjeljak.

Predstavnicki dom koji kontroliraju republikanci, nije još odredio vremenski raspored glasovanja, rekavši samo da ce to biti "za dva tjedna".

Sjedinjene Države su pozitivno, ali i s oprezom, ocijenile u ponedjeljak ruski prijedlog kojim bi se sirijsko kemijsko oružje stavilo pod medunarodni nadzor, izrazivši ujedno sumnju u nakane režima Bashara al-Assada.

Tony Blinken, pomocnik savjetnika za nacionalnu sigurnost americkog predsjednika Baracka Obame rekao je na dnevnoj konferenciji u Bijeloj kuci da njegova zemlja želi "pobliže prouciti" prijedlog Moskve.

"Pozitivno bismo ocijenili odluku i akciju Sirije da odustane od svog kemijskog oružja", dodao je, istaknuvši da je ovakvu promjenu potaknula americka prijetnja udarima na Assadov režim.

Njegov kolega Ben Rhodes, takoder pomocnik savjetnika za nacionalnu sigurnost, rekao je nešto ranije da je njegova zemlja spremna razgovarati s Rusijom kako bi utvrdila je li njezin prijedlog o stavljanju sirijskog kemijskog arsenala pod kontrolu dostojan povjerenja.

Eventualna odluka Sirije da se odrekne svog kemijskog arsenala bila bi "važna" etapa, rekla je u ponedjeljak bivša americka državna tajnica Hillary Clinton, nakon susreta s predsjednikom Obamom u Bijeloj kuci.

"Ako režim (u Damasku) odmah stavi svoje zalihe pod medunarodnu kontrolu, o cemu je državni tajnik (John) Kerry razgovarao s Rusima, bila ti to važna etapa. No to ne može biti još jedna izlika za odgodu ili opstrukciju", upozorila je Clinton. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter