Američki senat blokirao zakon o kontroli oružja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki senat nije prihvatio mjere o uvođenju strože kontrole kupaca oružja, zadavši tako snažan udarac kampanji američkoga predsjednika Baracka Obame i njegovu nastojanju da smanji mogućnost oružanih napada nakon pokolja u školi u Newtownu.

Unatoč vrlo emotivnim molbama obitelji žrtava iz Newtowna u Connecticutu i potpore javnosti, mjere uvođenja strožih kontrola u internetskoj prodaji oružja odbačene su s 54 prema 46 glasova.

- Sve u svemu, ovo je sramotan dan za Washington, rekao je ljutito Obama komentirajući glasovanje te je dodao samo da "još nije gotovo".

Amandman demokrata Joea Manchina iz Zapadne Virginije i republikanca Pata Toomeya iz Pennsylvanije davao je nadu Obami da će zakon o kontroli oružja biti prihvaćen nakon što je u prosincu u pucnjavi u osnovnoj školi u Newtownu poginulo 20 djece i šestero odraslih.

- Srca su nam slomljena, ali ne i duh, rekao je nakon glasovanja Mark Barden, otac žrtve.

Ni ostale mjere koje je podupirao Obama - uključujući prijedlog da se zabrani oružje poput onoga korištenog u napadu u Connecticutu - nisu prihvaćene u senatu.

- Sve se svelo na politiku, rekao je Obama te dodao da se previše senatora boji da će im glasna manjina vlasnika oružja okrenuti leđa na sljedećim izborima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter