Američki saksofonist Ravi Coltrane otvara Jazz.hr

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko društvo skladatelja i Koncertna Dvorana "Vatroslav Lisinski" najavili su u srijedu atraktivne koncerte u sklopu ovosezonskog ciklusa Jazz.hr, koji će istaknuti američki saksofonist Ravi Coltrane, sin slavnog Johna Coltranea otvoriti sa svojim kvartetom 25. veljače u Maloj dvorani.

Uslijedit će koncert Chica Freemana (6. ožujka), glazbenika mainstream te free jazza, fusiona i world musica, američki sastav Oregon (9. travnja) osebujnog glazbenog izraza na spoju jazza s europskom i indijskom klasičnom i tradicijskom glazbom, Steve Kuhn (7. svibnja), kroz čiji je trio prošao niz slavnih glazbenika, te Transhistria Ensemble pjevačice Tamare Obrovac (28. svibnja), koja će nastupiti s još jednim 'jazz putovanjem' Istrom i Mediteranom. Kada sam razmišljao o bendovima koji dolaze, uz prva četiri poveznica je John Coltrane, odnosno njegov slavni bubnjar Elvin Jones s kojim su ti glazbenici surađivali, a potom i diskografska kuća ECM koja je prošle godine proglašena najboljom izdavačkom kućom na području jazz glazbe, rekao je umjetnički direktor cilusa Davor Hrvoj na konferenciji za novinare.

Ravi Coltrane nikada se nije želio vezati uz ostavštinu svog oca, to ga je opterećivalo i u početku su govorili da je on samo još jedan sin slavnog oca, no ubrzo je dokazao suprotno i postao važan faktor u jazz glazbi, istaknuo je Hrvoj, napomenuvši da je taj skladatelj, sopran i tenor saksofonist ime dobio po indijskom sitaristu Raviju Shankaru, suradniku svog oca. Iako je od početka bio školovani glazbenik, u mladosti nije razmišljao da će se profesionalno baviti glazbom, a na jazz sceni se pojavio zahvaljujući Elvinu Jonesu u čijem je sastavu svirao, što je za njega bila škola neprocjenjive važnosti, dodao je. Saksofonist, klarinetist, trubač i pijanist Chico Freeman, sin tenor saksofonista Vona Freemana, svirao je tijekom karijere s istaknutim jazzistima, od mainstream do free jazza, Dizzyjem Gillespiem, Charlesom Mingusom, Artom Blakeyem, ali i glazbenicima raznih žanrova, od latina do pop glazbe, primjerice s Earth, Wind and Fire, Eurythmics, Temptations, Michaelom Jacksonom, Stingom. U svom prvom nastupu u Zagrebu sa stalnim kvartetom predstavit će se vlastitim djelima i skladbama s albuma "The Elvin Jones Project", posvećenog tom legendarnom bubnjaru i njegovu mentoru. Američki sastav Oregon utemeljila su 1971. četvorica multiinstrumentalista, improvizatora i skladatelja, koji su ostvarili niz suradnji s uglednim glazbenicima i orkestrima, Elvinom Jonesom, violinistom Zbigniewom Seifertom, Moscow Tchaikowski Symphony Orchestrom.

Pijanist Steve Kuhn klasično je obrazovan glazbenik koji je glasovir učio svirati na Harvardu i kod legendarne pedagoginje Margaret Chaloff. Iskustvo je stjecao surađujući s nizom važnih jazz glazbenika, dok se istaknuo autorskom skladbom "The Saga of Harrison Crabfeathers" koja je postala jazz standardom. U njegovu su se triju izmjenjivali slavni glazbenici, a u Zagreb dolazi s kontrabasistom Busterom Williamsom i bubnjarom Billyjem Drummondom. Kao posljednji u ciklusu nastupit će Tamara Obrovac Transhistria Ensemble s već provjerenim spojem suvremenog jazz izričaja s elementima istarske i mediteranske glazbe.

Pobjednica natječaja "International" Hrvatskog društva skladatelja, Tamara Obrovac, na tom će koncertu promovirati novi album "Canto amoroso". U velikoj krizi glazbene scene koncertna djelatnost je u usponu, samo u Europi ima više od 900 jazz festivala, a pad diskografske produkcije nadomješten je koncertnom aktivnošću, rekao je dugogodišnji umjetnički direktor "Lisinskog" Dubravko Majnarić, najavivši povoljnije cijene ulaznica od uobičajenih. Jazz.hr ove godine slavi 25. obljetnicu povodom čega je obnovio svoj dizajn, a za najavljene koncerte scenografiju će napraviti likovni umjetnik Boris Boduljak. Najavljeno i da će se proljetno izdanje festivala Jazz.hr održati od 25. do 28. ožujka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter