Američki padobranci obučavat će ukrajinsku gardu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 300 američkih padobranaca, pripadnika 173. zračne brigade, stiglo je u Ukrajinu kako bi obučavali vojnike ukrajinske Nacionalne garde na vojnim vježbama na zapadu zemlje, priopćila je u petak američka vojska.

Američki vojnici stigli su u grad Javoriv, u regiji Lviv, nedaleko od poljske granice kako bi obučavali oko 900 pripadnika Nacionalne garde. Ukrajinska Nacionalna garda je pod zapovjedništvom ministarstva unutarnjih poslova i sastavljena uglavnom od dragovoljaca koji su u proeuropskim prosvjedima u središtu Kijeva, koje je u krvi ugušio u veljači 2014. tadašnji proruski predsjednik Viktor Janukovič, branili Majdan.

Obuka bi trebala trajati šest mjeseci, a američki instruktori će se mijenjati svaka dva mjeseca. Obučavat će se ne samo borbene tehnike već i "jačanje profesionalizma i znanja vojnog osoblja", kazao je zapovjednik američke postrojbe Jose Mendez.

Manevri na zapadu zemlje mogli bi izazvati bijes Rusije koja optužuje SAD da stoji iza prosvjeda na Majdanu i izazivanje pada proruskog režima u Ukrajini.

Kijev i Zapad optužuju Moskvu da naoružava proruske separatiste na ukrajinskom istoku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter