Americki novcic iz 1793. prodan za milijun eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Raritetan primjerak americkog kovanog novca s kraja 18. stoljeca prodan je na dražbi u saveznoj americkoj državi Floridi za milijun eura, što je ujedno i dosad najviši iznos postignut za kovanicu te vrijednosti, piše španjolski list ABC.

Kovanica od nekoliko centa iz 1793., rani primjerak americkog kovanog novca, prodana je na aukciji numizmatike održanoj prošli tjedan na Floridi za 1,38 milijuna dolara. Novcic je pripadao manjoj seriji kovanica izradenih u godini u kojoj je SAD zapoceo s kovanjem vlastita novca.

"Rijec je o vrlo raritetnom primjerku bakrenih penija kojih je ukupno iskovano tek nekoliko tisuca", kazao je predsjednik saveza numizmaticara Florida United Numismatists Tony Swicer. "Ovaj konkretni novcic nikada nije bio u uporabi i u izrazito je dobru stanju". Napomenuo je kako nije poznato zbog cega novcic nikada nije ušao u optjecaj, naglasivši da je postignuta cijena "najviši iznos ikada placen za jedan americki novcic".

Novcic promjera 26x27 milimetara pripada seriji "Chain Cent", prvoj službenoj seriji kovanica od jednog centa americke kovnice novca United States Mint izdane 1793. Na njemu je ugraviran lanac karika koji bi trebao predstavljati solidarnost americkih saveznih država.

Osim njegove raritetnosti, novcic je poseban i zbog iznimno dobra stanja u kojemu se nalazi u usporedbi s drugima iz iste serije, koji su obicno u izrazito lošem stanju te su dosad postizali cijenu do 10 tisuca dolara.

Dražba u organizaciji aukcijske kuce Heritage Auction održana je na godišnjoj konvenciji saveza floridskih numizmaticara, najvecoj godišnjoj numizmatickoj konferenciji u SAD-u.

Podrijetlo novcica nije otkriveno, a nepoznat je i identitet kupca.


Podijeli: Facebook Twiter