Američki nosač zrakoplova u Zaljevu zbog Iraka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države će rasporediti jedan od svojih nosača zrakoplova USS George H. W. Bush u Perzijski zaljev u odgovoru na krizu u Iraku, objavio je Pentagon u subotu.

Naredba o raspoređivanju koju je dao američki ministar obrane Chuck Hagel "omogućit će glavnom zapovjedniku veću fleksibilnost bude li pokrenuta američka operacija radi zaštite američkih života, građana i interesa u Iraku", rekao je glasnogovornik Pentagona viceadmiral John Kirby.

U pratnji nosača zrakoplova George H. W. Bush će biti još dva američka broda, razarač USS Truxtun i krstarica USS Philippine Sea, koji oba imaju lansere raketa, precizirao je Kirby.

Tri broda koja su do sada bili usidrena sjeverno od Arapskog mora, očekuju na licu mjesta u subotu navečer.

Američki predsjednik Barack Obama je rekao u petak da će sljedećih dana donijeti odluku o stajalištu u vezi s napredovanjem džihadista. U Iraku su snage sigurnosti preuzele od džihadista tri grada blizu Bagdada i pripremali su u subotu kontraofenzivu na sjeveru zemlje.

U tri dana su džihadisti Islamske države Irak i Levant (ISIL) zauzeli drugi grad po veličini Iraka Mosul, pokrajinu Ninivu, Tikrit i druge regije pokrajine Salahedin kao i područje pokrajine Dijala i Kirkuk.

Sada je njihov cilj zauzeti glavni grad.

USS George H. W. Bush je nosač zrakoplova klase Nimitz, najvećih ratnih brodova na svijetu, prema američkoj mornarici. Te brodove pokreću dva nuklearna reaktora i imaju posadu od oko 6.000 ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter