Americki nosac uplovio u Perzijski zaljev bez incidenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki nosac zrakoplova USS Abraham Lincoln u nedjelju je bez incidenata prošao kroz Hormuški tjesnac i uplovio u Perzijski zaljev, dan nakon što je Iran povukao svoju prijetnju da ce poduzeti akciju ako se americki nosac vrati u taj strateški pomorski prolaz, izvijestile su agencije.

Nosac USS Abraham Lincoln dovršio je "redovit i rutinski" prolazak kroz Hormuški tjesnac, kljucnu rutu za izvoz nafte iz regije, kao što je prethodno planirano i bez incidenata, izjavila je porucnica Rebecca Rebarich, glasnogovornica americke Pete flote, stacionirane u Bahreinu.

Lincoln, s pratecom borbenom skupinom brodova, prvi je americki nosac koji je ušao u Perzijski zaljev od kraja prosinca u okviru redovite rotacije kojom je zamijenio nosac USS John Stennis. Odlazak Stennisa nagnao je zapovjednika iranske vojske Atolaha Salehija da zaprijeti akcijom ako se americki nosac ponovo vrati u Zaljev.

"Preporucam i isticem da se americki nosac ne treba bracati u Perzijski zaljev...a mi nemamo naviku upozoravati više nego jedan puta", kazao je tada Salehi, na što je uslijedilo zaoštravanje retorike izmedu dviju strana i uzdrmana su naftna tržišta, s rastom izgleda za vojni sukob Irana i SAD-a.

Iran je zaprijetio da ce zatvoriti Hormuški tjesnac, kojim prolazi oko petina svjetske nafte što se prevozi tankerima, dok je Washington uzvratio da bi takav potez tražio americki odgovor.

Iran je u subotu odustao od svojih prijetnji, kada je zamjenik zapovjednika Revolucionarne garde Hosein Salami izjavio agenciji IRNA da je povratak americkih ratnih brodova u zaljev rutinski, i da ne predstavlja povecanje stalne vojne prisutnosti SAD-a u regiji.

"Americki ratni brodovi i vojska su u Perzijskom zaljevu i na Bliskom istoku mnogo godina i njihovu odluku da upute nove brodove treba tumaciti kao dio njihove stalne prisutnosti", rekao je Salami.

Dužnosnici Pentagona odbili su izravno komentirati izjavu Salamija, ali su ponovili da nastavak vojnog prisustva SAD-a u regiji odražava ozbiljnost s kojom Washington uzima sigurnosne obveze prema partnerskim zemljama u regiji i osiguranje slobodnog toka medunarodne trgovine.

Americki ministar obrane Leon Panetta izjavio je u nedjelju da nosac USS Enterprise krece u regiju Perzijskog zaljeva, te da ce proci kroz Hormuški tjesnac u izravnoj poruci Teheranu, koji je ranije prijetio njegovim zatvaranjem.

"To je upravo ono za što ovaj nosac postoji", rekao je Panetta. "To je razlog da zadržavamo prisutnost na Bliskom istoku ... Želimo da znaju da smo u potpunosti spremni rješavati bilo kakvu situaciju i kako im je bolje da se s nama pokušaju nositi kroz diplomaciju", dodao je Panetta, govoreci pred oko 1.700 mornara na palubi tog najstarijeg americkog nosaca.

Panetta je u svom govoru takoder naglasio da SAD namjerava zadržati flotu od 11 nosaca zrakoplova, unatoc proracunskim pritiscima, dijelom i zato da zadrži pomorsku moc protiv Irana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter