Američki naftni div Exxon Mobil ulazi u Hrvatsku?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada bi danas trebala raspravljati o prijedlogu Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, kojim bi se potaknulo vađenje nafte i plina u Hrvatskoj, tvrde u Vladi.

Predlagač, resorni ministar Ivan Vrdoljak, više je puta istaknuo da je postojeći Zakon o rudarstvu kočio investicije, a ovim bi se prijedlogom nafta i plin odvojili od ostalih rudnih bogatstava u Hrvatskoj.

Zakonom će se omogućiti davanje koncesija za istraživanje nafte i plina u Jadranu. Nakon što bude prihvaćen, američki naftni div Exxon Mobil trebao bi se javiti na međunarodni natječaj i ući na hrvatsko tržište. Naime, ministar Vrdoljak prije dva tjedna bio je u službenom posjetu SAD-u, gdje je razgovarao i s predstavnicima te tvrtke te izjavio da su "pokazali interes za dolazak u Hrvatsku, za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Jadranu".

Zakon predviđa i da država osnuje trgovačko društvo čija bi djelatnost bila istraživanje i eksploatacija energetskih mineralnih sirovina, čime se zapravo Ini radi konkurencija. (portal GI, Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter