Americki marinci urinirali po mrtvim talibanima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americka vojska je priopcila da ce istražiti videosnimku koja prikazuje skupinu marinaca kako uriniraju po mrtvim talibanskim borcima, javio je u cetvrtak BBC.

Marinci navode da ponašanje koje se vidi na snimci koja je postavljena na internet, ali još nije provjerena njezina autenticnost, nije u skladu s vrijednostima koje zastupaju.

Snimka prikazuje cetvoricu muškaraca u vojnim odorama koji, kako se cini, uriniraju po tri ocito beživotna tijela i pritom poziraju, svjesni da ih se snima. Na tlu leže muškarci tamnije kože, bosi. Jedan od njih je prekriven krvlju.

Porijeklo snimke nije poznato niti se zna tko ju je postavio na internet.

- Jako smo uznemireni zbog te videosnimke. O kome god da se radi i bez obzira na okolnosti, koje se istražuju, to je necuveno ponašanje i ono je neprihvatljivo za pripadnika vojske, izjavio je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Afganistanski talibani snažno su osudili taj cin, nazvavši ga barbarskim.

Clanica afganistanskog parlamenta Favzija Kofi izjavila je BBC-u da ce obicni Afganistanci, bez obzira na to što osjecali prema talibanima, biti uznemireni tom snimkom. "To je pitanje poštovanja ljudskog bica", rekla je.


Podijeli: Facebook Twiter