Americki kongres odustao od SOPA-e

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki Kongres odgodio je u petak na neodredeno vrijeme glasanje o prijedlozima novih zakona protiv internetskog piratstva, dva dana nakon što su velike internetske kompanije, ukljucujuci Wikipediju i Google, organizirale online prosvjed zatvarajuci pristup dijelu svojih stranica, javile su agencije.

"Odlucio sam odgoditi izglasavanje prijedloga zakona o zaštiti autorskih prava (PIPA)", rekao je celnik demokratske vecine u Senatu Harry Reid.

Senatsko glasanje o tzv. PIPA zakonu bilo je zakazano za 24. sijecnja.

Reid je u priopcenju istaknuo kako "nema razloga da se ne riješe legitimni problemi vezani uz prijedlog tog zakona".

"Falsificiranje i piratstvo skupo stoje americko gospodarstvo i odnose milijarde dolara i tisuce radnih mjesta svake godine", rekao je Reid, dodajuci kako Kongres mora "djelovati kako bi se prekinule nedopuštene metode".

Senatski celnik je kazao kako se nastoji pronaci ravnoteža izmedu zaštite intelektualnog vlasništva i zadržavanja otvorenosti i inovacija na internetu, te se on nada "kompromisu tijekom sljedecih tjedana".

Lamar Smith, republikanski predsjednik Odbora za pravosude Predstavnickog doma Kongresa, slijedio je primjer Reida rekavši da ce njegov odbor odgoditi raspravu o slicnom prijedlogu nazvanom Zakon o zaustavljanju piratstva - SOPA, dok se ne postigne širi sporazum o zakonu.

"Jasno da moramo preispitati pristup kako bi najbolje riješili problem stranih kradljivaca koji kradu i prodaju americke izume i proizvode", rekao je Smith u priopcenju.


Podijeli: Facebook Twiter