Američki investitori žele u Istru

Veleposlanik Kenneth Merten, pulski gradonačelnik Boris Miletić i župan Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Veleposlanik Kenneth Merten, pulski gradonačelnik Boris Miletić i župan Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Kenneth Merten svoj je današnji prvi službeni posjet Istri iskoristio za radni sastanak s istarskim županom Valterom Flegom i pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem s kojima je razgovarao o raznim modelima suradnje s naglaskom na privlačenje potencijalnih američkih investitora.

U izjavi za novinare netom nakon sastanka Merten je kazao da preuzima obvezu da na neki način ohrabri američke kompanije da dođu u Istru i Hrvatsku, ali da istovremeno od istarske lokalne vlasti i nacionalne Vlade očekuje fleksibilnost. Na upit može li otkriti o kojim se potencijalnim ulagačima radi, kazao je da je o tome prerano govoriti, no da interes svakako postoji, otkrivši da je u ovom trenutku najmanje jedna američka kompanija zainteresirana za dolazak u Istru.

Istaknuo je da Hrvatska, kao nova članica Europske unije s bogatom kulturom, prelijepim krajolikom i divnim ljudima, ima svijetlu budućnost.

- Zadovoljstvo mi je biti u Istri. Iako mi je ovo prvi službeni posjet, u ovdje sam već u nekoliko navrata bio na odmoru. Sjedinjene Američke Države vrlo dobro surađuju s Hrvatskom na raznim područjima, od političkih i diplomatskih odnosa, pa do vojnih pitanja, no činjenica je da na području gospodarstva još uvijek nismo postigli zadovoljavajući stupanj suradnje. To želimo promijeniti, a želja nam je ojačati i trgovinske veze dviju zemalja no prioritet je svakako dolazak američkih investitora, kazao je Merten.

Rekao je i da je Istra jedna od najreklamiranijih destinacija u brojnim američkim publikacijama zbog čega je Amerikancima itekako poznata. Istarski župan Valter Flego izrazio je nadu da će investitori, ali i američki turisti, prepoznati Istru što će, tvrdi, sigurno utjecati na smanjenje nezaposlenosti.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić upoznao je veleposlanika s mogućnostima ulaganja, rekavši da nam više nego ikada trebaju nove investicije i nova radna mjesta kako bi građani sa svojom plaćom mogli planirati bolju budućnost. - Vjerujem da je izuzetno dobra prometna povezanost Istre nešto što trebamo iskoristiti, kazao je Miletić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Merten: Čitač otišao u prave ruke

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula američki je veleposlanik ravnateljici Neli Načinović uručio elektronički čitač, donaciju u sklopu projekta "e-Readers at Your Fingertips" (elektronički čitači nadohvat ruke). Radi se o projektu koji je pokrenulo Veleposlanstvo SAD-a koji uključuje donaciju elektroničkog čitača Kindle narodnim knjižnicama, a kojim se nastoje promovirati nove tehnologije, korištenja elektroničkih knjiga te nove metode učenja i čitanja.

- Dosad smo čitač podijelili u 23 grada, i Pula je zadnja u ciklusu. Dragom mi je što smo odabrali baš pulsku knjižnicu jer vidim da je čitač otišao u dobre ruke, rekao je Merten. Načinović je pak istaknula da će donacija zasigurno pomoći da se knjižnica i dalje razvija i omogući čitateljima da se upoznaju s novim tehnologijama i osuvremeniti rad knjižnice. Pulska će knjižnica i čitaonica i dalje biti tradicionalna knjižnica s knjigama, ali s modernom tehnologijom, kazala je, istaknuvši među ostalim podatak da se iz nje godišnje posudi nevjerojatnih 300 tisuća knjiga što je čak sedam posto više od hrvatskog prosjeka. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter