Američki dupini pirotehničari u Dubrovniku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki mornarički dupini pirotehničari stigli su u srijedu u Dubrovnik gdje će sudjelovati u multinacionalnoj humanitarnoj vježbi potrage za minama i drugim zaostalim eksplozivnim napravama.

Dupini su u Dubrovnik prevezeni vojnim transportnim zrakoplovom boeing C-17 iz vojne baze u San Diegu. Jato od šest pacifičkih dupina s trenerima pretraživat će dubrovački akvatorij i tražiti neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva u podmorju, u sklopu programa obuke hrvatskih, crnogorskih i slovenskih ronilaca.

Riječ je o projektu iz programa europskog zapovjedništva američke vojske za humanitarna razminiranja (HMPA) pod nazivom "Dolphin 13" u kojem sudjeluju američko veleposlanstvo u RH, Glavni stožer OS RH, a pokrovitelj je američki State Department.

Šest uvježbanih dupina pretražit će akvatorij u neposrednoj blizini Dubrovnika, posebice grušku luku i akvatorij oko otoka Lokruma ne bi li detektirali eventualne mine i ostala ubojita sredstva na morskome dnu. Dupini su uvježbani za označavanje lokacija mogućih eksplozivnih naprava na dnu, moguće čak i iz Prvog i Drugog svjetskog rata, a potom će ronioci iz triju zemalja ući u isto područje ne bi li identificirali otkrivene naprave.

Projekt će biti realiziran do polovice listopada, a veći dio aktivnosti bit će dostupan i javnosti. Projekt "Dolphin 13" američka vojska razvija od 1959. godine, a kako je istaknuo župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, projekt može donijeti samo dobro, odnosno pomoći uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz svjetskih ratova, Domovinskog rata te ratova koje je NATO vodio na Balkanu.

Dupini pomažu američkim marincima da osiguraju vojne operacije širom svijeta. Mornarica koristi i druge načine otkrivanja podvodnih eksplozivnih naprava uključivši sonare, ronioce i podmornice no ta tehnologija ne može nadmašiti prirodne sposobnosti dupina, ističe američko veleposlanstvo u priopćenju.

Dupini prolaze dvije do tri godine obuke prije nego počnu sudjelovati u podvodnim projektima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter