Američki diplomati u izboru Predsjedništva BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 Članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine ubuduće bi trebalo birati neizravno glasovanjem u državnom parlamentu i o tome postoji potpuna suglasnost između Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić kako ga u petak citira sarajevski "Dnevni avaz".

"U ovim prilikama to je možda najbolje rješenje koje će osigurati i to da svaki narod bira svoje predstavnike, da nema asimetričnih rješenja i da nema treće izborne jedinice", kazao je Tihić dodajući kako je o tome postigao dogovor s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem a predstoje razgovori i s drugim stranačkim liderima.

Tihić je ovo izjavio nakon što se u Sarajevu sastao s ravnateljem Odjela za Balkan pri američkom State Departmentu Johnatanom Mooreom. Ovaj dužnosnik State Departmenta koji je do nedavno bio zamjenikom američkog veleposlanika u BiH u Sarajevo je doputovao kako bi sa stranačkim liderima razgovarao o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava usmjerenoj na ukidanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

Podsjetivši da je Europska unija zakazala sastanak posvećen ovom pitanju s liderima ključnih političkih stranaka iz BiH za 1. listopada Moore je kazao kako se nada da će se do rješenja moći doći i prije tog roka.

"Znam da će biti teško naći rješenje jer se radi o složenim pitanjima no to je obveza BiH", kazao je dužnosnik State Departmenta.

Neizravno je potvrdio da je cilj njegova boravka u BiH posredovati u približavanju stajališta stranačkih lidera. S istim ciljem u BiH bi 5. rujna trebao doputovati i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Philip Reeker. Provedba presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" donesene još 2009. godine ključni je preduvjet kojega BiH mora ispuniti kako bi stupio na snagu njen sporazum sa EU o stabilizaciji i pridruživanju.

Lideri ključnih političkih stranaka u BiH do sada su probili nekoliko rokova za rješavanje ovog pitanja koje su sami postavili. Neizravni izbor članova Predsjedništva BiH je jedno od rješenja koje je i ranije predlagano no protiv njega su bili političari iz Republike Srpske. Oni inzistiraju da se jedan član Predsjedništva BiH iz tog entiteta i dalje bira izravno s tim da se iz ustava i izbornog zakona briše odrednica po kojoj to mora biti Srbin. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter